Kako je Huawei udaljio Njemačku i SAD

Podijeli

Njemačka kancelarka Angela Merkel i moćno udruženje industrijalaca BDI distancirali su se u četvrtak od američke odluke o stavljanju kineskog telekomunikacionog diva Huaweija na crnu listu.

Kina je kritikovala američki potez i zaprijetila da će preduzeti korake kako bi zaštitila svoje firme, dok se industrijski teškaši sukobljavaju oko trgovine, prenose agencije.

“Evropa treba da zadrži vlastiti smjer”, rekao je BDI i dodao da Evropska unija treba da samostalno odluči koje će kompanije smjeti izgraditi infrastrukturu za 5G mrežu.

“Europa ne smije biti uvučena u trgovinski spor Kine i SAD”, poručuju iz BDI.

Merkel, upitana na novinskoj konferenciji o američkoj odluci, rekla je da se Njemačka treba držati svoje pozicije, prema kojoj kompanije koje se prijavljuju na konkurse za izgradnju 5G mreže moraju ispuniti kriterijume koje postavlja vlada.

Njemačka je u martu postavila stroga pravila za dobavljače telekomunikacione mrežne opreme, ali Huawei nije izdvojen, uprkos zabrinutosti oko povezanosti te kompanije s kineskom vladom.

BDI je podstakao njemačku vladu i Evropsku komisiju da se drže planirane tenderske procedure te da ubrzo dogovore zajedničke bezbjednosne standarde.

“Njemačka industrija ubrzo treba bezbjednost planiranja i pravnu bezbjednost za 5G ekspanziju”, rekao je BDI i pozvao na široku evropsku koordinaciju po pitanju bezbjednosti specifikacija koje bi bi bile nezavisne od proizvođača opreme.