Akcije NLB-a na berzama u Ljubljani i Londonu: “Glava i srce ostaju slovenački”

Podijeli

Dionice Nove ljubljanske banke (NLB) počele su kotirati na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, čime je okončana prva faza privatizacije ove slovenske bankarske grupe.

“Glava i srce NLB-a ostaju u Ljubljani. Ostajemo slovenačka bankarska grupa”, rekao je tim povodom prvi čovjek NLB-a Blaž Brodnjak.

On je dodao da se NLB-u otvaraju novi vidici i da će banka “disati punim plućima” , jer je pet godina bila ograničena u svom poslovanju.

Od novih privatnih vlasnika, na čelu sa finansijskim drzuštvom Brandes Investment Partners i Evropskom bankom za obnovu i razvoj Brodnjak očekuje aktivno upravljanje.

Trgovanje dionicama NLB-a na berzi počelo je pozitivno. Uvodni posao je sklopljen po cijeni od 53,10 eura, a kurs je potom porastao do 56,90 eura, što je rast od 10 posto od cijene u javnoj prodaji, koja je bila postavljena na donjoj granici raspona (51,50 eura). Na vrijednosti su dobile i dionice NLB-a na berzi u Londonu, gdje se trguje s globalnim potvrdama o vlasništvu.

“Veseli nas da su se za kupnju NLB-a odlučili ugledni i dugoročni vlasnici. Banka je dobila raspršene vlasnike. Slovenija je time pokazala da ispunjava obaveze, proces će pozitivno uticao na bonitet države. Trgovanje će oživjeti ljubljansku berzu”, smatra državni sekretar u kabinetu predsjednika slovenske Vlade Metod Dragonja.

Lidija Glavina, predsjednica uprave Slovenskog državnog holdinga, dodala je da je SDH proveo prvi korak privatizacije NLB-a te da će prodaju nastaviti do kraja 2019. godine.