Blaž Brodnjak, NLB Grupa

NLB Grupa udvostručila neto dobit

Podijeli

NLB Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 287 miliona eura dobiti nakon oporezivanja, što je 105 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Pozitivni učinci vezani uz akviziciju N Banke najviše su doprinijeli snažnom rastu neto dobiti.

Operativna dobit NLB grupe u prvom je polugodištu porasla sedam odsto na 358,1 milion eura, a N Banka, nekadašnja Sberbank, koja je od marta ove godine pod kišobranom NLB-a, rezultatu je doprinijela s 14 miliona eura.

“Rezultat grupe, bez N Banke i ostalih jednokratnih stavki u iznosu od 30,2 miliona eura, bio je izuzetan s rastom prihoda prije rezervacija od 25 odsto”, piše u polugodišnjem izvještaju uprava NLB-a na čelu s Blažom Brodnjakom, prenosi SEEbiz.

Neto prihod od kamata iznosio je 226,4 miliona eura, pri čemu je doprinos N banke iznosio 9,9 miliona eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli su za 14 odsto. Neto nekamatni prihod smanjen je za tri odsto na 131,7 miliona eura, dok je doprinos N banke iznosio 4,1 milion eura. Ukupni troškovi smanjeni su 11 odsto i iznosili su 218,7 miliona eura, čemu je N banka doprinijela 10,4 miliona eura.

“Ispravke vrijednosti i rezervacije za kreditne rizike formirane su u neto iznosu od 2,4 miliona eura. Dodatna nova umanjenja vrijednosti i rezervisanja, uključujući 12-mjesečne očekivane gubitke po zajmovima na datum akvizicije za profitabilni portfelj N banke, gotovo su u potpunosti neutralizovani pozitivnim učincima uspješnog rješavanja otpisanih loših zajmova. Ostali gubici vrijednosti i rezervisanja formirani su u iznosu od 5,3 miliona eura, od čega se 4,6 miliona eura odnosi na sanaciju NLB Komercijalne banke”, pojasnili su.

Ukupna imovina grupe koja posluje i u Crnoj Gori porasla je do kraja juna na 22,3 milijarde eura i od kraja prošle godine porasla za pet odsto.

Bruto krediti klijentima grupe od kraja prošle godine porasli su za nešto više od dvije milijarde eura, od čega se oko polovina odnosi na akviziciju N Banke, a ostatak na snažan rast kredita stanovništvu i privredi. Nove prodaje s višim kamatama takođe su bile vrlo dobre, podupirući rast neto prihoda od kamata, rekli su.

U odnosu na kraj 2021. depoziti grupe porasli su za 1,5 milijardi eura, od čega 981 milion eura zbog preuzimanja N banke. Depoziti stanovništva porasli su sedam odsto, a privrede i države četiri odsto. Na rast depozita stanovništva uticala je veća štednja početkom godine nakon povećane potrošnje u decembru te isplata regresa, socijalnih transfera i povećanja penzija.

NLB je prilikom objave rezultata podsjetila na važne prekretnice koje su obilježile prvu polovinu ove godine; Prilikom preuzimanja N banke, čiji je proces integracije u punom jeku i biće dovršen sljedećeg proljeća, istakli su i spajanje NLB Banke Beograd i Komercijalne banke Beograd u NLB Komercijalnu banku, koje je završeno krajem aprila.

“Nastavljamo odlučno da slijedimo put održivih poslovnih odluka i praksi. Takođe ostajemo vjerni našoj predanosti stvaranju dodane vrijednosti za naše dionike i isplati dividende u ukupnom iznosu od 100 miliona eura u 2022. godini, s prvom tranšom od 50 miliona eura koja je već isplaćena u lipnju”, rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB-a.

S poslovanjem se upoznao i nadzorni odbor. “Nadzorni odbor vrlo je zadovoljan dobrim poslovanjem NLB Grupe, kao i njezinom sposobnošću brzog prilagođavanja sve zahtjevnijim poslovnim izazovima i prilikama u području finansijske industrije”, istakao je predsjednik Nadzornog odbora NLB-a Primož Karpe prilikom objave rezultata.