Barilla protiv Nutelle: Njihov slatki namaz s 10% manje šećera neće imati palmino ulje

Podijeli

Nutella suvereno vlada tržištem čokoladnih i namaza od lješnika već nekoliko decenija, otprilike od kad je prva staklenka izašla iz fabrike porodice Ferrero, u proljeće 1964. godine u Italiji.

Postala je kulturni fenomen, a u matičnoj zemlji joj se nikad nijedan namaz nije niti približio po popularnosti. U cijelom svijetu ima tržišni udio od nadmoćnih 54 odsto, a od prodaje Nutelle Ferrero godišnje zaradi više od dvije milijarde eura. Inače, drugoplasirani Cokokrem turskog proizvođača Yildiz Holding drži tek 2 odsto tržišno udjela.

No, italijanski mediji raspisali su se o novom pretendentu na tron najvećeg proizvođača slatkih namaza. Izazivaču koji u “ratu teglica” (jar wars) neće prezati ni pred čime, piše Jutarnji list. Neočekivana konkurencija dolazi iz Barille, moćnog proizvođača tjestenine, koji se svojim keksićima Mulino Bianco i Pan di Stelle već probio na tržište slatkiša.

Sada idu dalje, Quartz piše da će napraviti namaz Crema Pan di Stelle koji će zapravo biti tekući oblik zvjezdastih keksića s kakaom, čokoladom i lješnicima. Navodno bi se u većim italijanskim supermarketima trebao naći već iduće godine.

Lavina kritika zbog palminog ulja

Nutellu planiraju da pobijede recepturom bez njihovog najkontroverznijeg sastojka – palminov ulja koje se smatra glavnim razlogom masovnog uništenja šuma u Jugoistočnoj Aziji.

Izvori bliski Barilli za Reuters tvrde kako će novi namaz sadržavati suncokretovo ulje, 10 odsto manje šećera od Nutelle, samo najbolje italijanske lješnike i kakao iz održivog uzgoja. Imaće i razmrvljene komadiće Pan di Stelle keksića.