Najveća svjetska fabrika Nutelle opet radi

Podijeli

Italijanska kompanija Ferrero u francuskom gradu Villers-Écallesu ponovno je pokrenula mašine za proizvodnju omiljene globalne poslastice Nutelle.

Najveća svjetska fabrika namaza od čokolade i lješnika zbog opreza je bila zatvorena pet dana nakon što se u procesu mljevenja i pečenja posumnjalo u kvalitet lješnika koji su sastavni su dio namaza Nutella i Kinder Bueno čokoladnih pločica.

“Ovaj nedostatak ne zadovoljava naše standarde kvaliteta, pa smo donijeli odluku o privremenoj obustavi proizvodnje u fabrici”, saopštili su ranije iz Ferrera Francuska.

Tvrde da više nema nikakve zabrinutosti i ponovno rade sa 100% kapaciteta.

Svi njihovi proizvodi na tržištu su ispravni i nema potrebe za njihovim povlačenjem, a snabdijevanje kupaca nastavljena je bez prekida.

Ferrerovo postrojenje u Normandiji proizvodi 600.000 tegli Nutelle dnevno, što je četvrtina svjetske proizvodnje.

Navodno se u 160 zemalja svijeta godišnje pojede 365 miliona kilograma Nutelle, a samo Francuzi, kojima je ona najčešći doručak, godišnje pojedu više od 100 miliona teglica.

Koliko je obožavaju, govori i slučaj otprije nekoliko godina kad je francuski sud zabranio roditeljima da svoju kćer nazovu Nutella, jer su se bojali da bi je mogli ismijavati tokom odrastanja, a sniženja Nutelle nerijetko prate i sukobi francuskih potrošača u supermarketima, piše Poslovni dnevnik.

O privremenom zatvaranju fabrike čitajte u posebnoj vijesti:

Fabrika Nutelle privremeno zatvorena