OECD: Svijet se mora pripremiti na sporiji ekonomski rast

Podijeli

Globalni ekonomski rast dostigao je vrhunac u periodu nakon krize i zemlje se moraju pripremiti za posustajanje njegovog tempa, ocijenili su u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)

U grupi koja okuplja 36 većinom bogatih zemalja predviđaju da će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2019. i 2020. godini usporiti na 3,5 odsto, s projektovanih 3,7 odsto u ovoj godini, pokazale su u srijedu objavljene OECD-ove ekonomske prognoze, prenosi Hina.

Time je procjena rasta u idućoj godini srezana za 0,2 postotna boda, dok je ona za tekuću godinu potvrđena.

“Slabije prognoze za 2019. odražavaju pogoršane izglede, ponajprije za tržišta u nastajanju poput Turske, Argentine i Brazila. Dalje usporavanje u 2020. više je odraz zbivanja u razvijenim ekonomijama, s obzirom na negativne posljedice slabijeg rasta trgovine i smanjenih fiskalnih i monetarnih podsticaja”, ističe OECD u najnovijim prognozama.

OECD-ov čelnik Angel Gurija istakao je probleme koje uzrokuju trgovinski sukobi i politička neizvjesnost, aludirajući time na sukob američkog predsjednika Donalda Trampa s Kinom, koji je uzdrmao tržišta.

“Pozivamo kreatore politika da pomognu vraćanje povjerenje u sistem međunarodne trgovine temeljen na propisima”, poručio je Gurija.

Trgovinske napetosti već su srezale ovogodišnji globalni BDP za 0,1 do 0,2 postotna boda, ističe se OECD-ovim ekonomskim prognozama.

Ako Vašington nametne carine od 25 odsto na sav uvoz iz Kine, kao što je Tramp zaprijetio, rast svjetske ekonomije mogao bi se smanjiti na blizu tri odsto u 2020. godini, upozoravaju u OECD-u.

Među zemljama članicama OECD-a, za američku ekonomiju očekuje se usporavanje rasta s ovogodišnjih 2,9 odsto na 2,7 odsto u 2019. godini i njegovo dodatno posustajanje u 2020., na 2,1 odsto.

U eurozoni se predviđa usporavanje rasta s 1,9 posto u 2018. godini, na 1,8 odsto u idućoj godini te na 1,6 odsto u 2020.

Za zemlje izvan OECD-a, poput Kine, druge ekonomije svijeta, očekuju takođe posustajanje rasta. U ovoj godini kineska ekonomija bi trebalo da poraste 6,6 odsto, u idućoj 6,3 a u 2020. šest odsto.

Iz OECD-a upozoravaju da bi “još snažnije usporavanje kineske ekonomije značajnije naštetilo globalnom rastu, posebno ako bi to pogodilo povjerenje učesnika finansijskih tržišta”.

Glavni OECD-ov ekonomista Lorens Bun kazao je da “trenutno ima malo naznaka da će usporavanje biti ozbiljnije nego se predviđa”.

Međutim, rizici su dovoljno veliki za alarm i pripreme za eventualne oluje u budućnosti, upozorio je Bun.

Od velikih ekonomija izvan OECD-a, za rast indijske ekonomije očekuje se da će ostati stabilan, uz marginalno usporavanje s ovogodišnjih 7,5 odsto na 7,3 odsto u idućoj godini. U 2020. rast bi ponovno trebao ubrzati, na 7,4 odsto, pokazuju najnovije OECD-ove prognoze.