Gadan vikend za bitcoin, pao ispod 3.500 dolara

Podijeli

Nakon dvije sedmice uzastopnog pada, najjača kriptovaluta bitcoin dodatno se srušila tokom vikenda.

U nedjelju je pao ispod nivoa od 3.500 dolara, prema podacima analitičke stranice za kriptovalute CoinDeska. To je njegov najniži nivo od septembra 2017. godine, javlja CNBC a prenosi Index.hr.

U ponedjeljak se cijena ipak počela oporavljati, narasla je za otprilike 6 odsto pa se u trenutku pisanja ovog teksta kretala prema nivou od 4.000 dolara.

Tokom prošle sedmice pad, koji je kulminirao u nedjelju, iznosio je ukupno više od 35 odsto cijene. To je prema CoinDesku najveći sedmični pad od aprila 2013. godine. Tada je u jednoj sedmici bitcoin pao više od 44 odsto.

Pad počeo polovinom prošlog mjeseca

Podsjetimo, pad ispod nivoa od 6.000 dolara počeo je polovinom novembra i nastavio se na sedmičnim nivoima sve do ove nedjelje. Sada se bori s prelaskom nivoa od 4.000.

Gubici u novembru uslijedili su nakon bitcoinovog iznenađujuće stabilnog oktobra. Kriptovalutom se tada trgovalo na nivou oko 6.400 dolara, dok su s druge strane cijene dionica na berzama oscilirale.

No raspoloženje ulagača u bitcoin dramatično se promijenilo nakon američkog praznika Dana zahvalnosti.

Uzastopan pad pokrenuo rasprodaju

Nakon gubitaka tokom proteklog vikenda bitcoin je pao na godišnjem nivou za više od 75 odsto. Druge popularne valute takođe su pale tokom vikenda, XRP za 12 posto i Ether za 9 odsto.

Pad ispod određenog nivoa u cijeni često označava ključnu tačku izlaska za neke trgovce, odnosno alarm koji ih poziva na rasprodaju njihovih kriptovaluta. Pad bitcoina ispod 5.000 dolara vjerovatno je pokrenuo takvo “zaustavljanje gubitaka”, odnosno unaprijed zadatu rasprodaju, u slučaju pada cijene ispod zadatog nivoa.

Analitičari su, naime, to i očekivali istaknuvši da će se rasprodaja bitcoina nastaviti sve do idućeg nivoa od 3.500 dolara ako se cijena ne stabilizuje na nivo od 5.000 dolara.

Više kontroverzi oko kriptovaluta

Razloge za pad kriptotržišta mnogi vide u najavi kazni i procesuiranja osnivača kriptovaluta od strane regulatornih tijela kao što je SEC, američka Komisija za trgovinu hartijama od vrijednosti i berzu.

Mediji su takođe objavili da američki regulatori istražuju je li cijena bitcoina vještački napumpana krajem prošle godine na gotovo 20.000 dolara, što bi bila nezakonita manipulacija kriptotržištem.

Uz to, zabrinutost o budućnosti kriptovaluta podstaklo je, prema analitičarima, i dodatno izdvajanje bitcoin casha na bitcoin ABC i bitcoin SV. Podsjetimo, bitcoin cash je prethodno takođe izdvojen iz originalnog bitcoina.