dolar, dollar

Uspon bitcoina nije dovoljan za svrgavanje moćnog dolara

Podijeli

Cijena Bitcoin je porasla ove sedmice, dok je američki dolar – svjetski broj jedan rezervna valuta – pala. Može li ovo biti početak kraja vladavine zelenih novčanica, pita se autor CNN-a.

Bitcoin je u utorak dostigao rekordnih 48.000 američkih dolara nakon što je Tesla prijavio ulaganje od 1,5 milijardi dolara u tu kriptovalutu i najavio da bi se uskoro mogao koristiti za kupovinu njegovih električnih automobila.

Bitcoin je u utorak popodne porastao oko 5%, dok je indeks američkog dolara pao 0,6%.

Tesla nije prva kompanija koja se bavi bitcoinima, ali je definitivno najistaknutija: Povjerenje koje je toj kriptovaluti dao najbogatiji čovjek na svijetu, izvršni direktor Telse, Ilon Mask, tome ide u prilog.

“Kako sve više i više firmi počinje prihvatati bitcoin, to će samo dovesti do daljeg povećanja potražnje na tržištu koje ima ograničenu ponudu”, smatra Fawad Razaqzada, analitičar u ThinkMarkets, u bilješci klijentima.

“Bitcoin postaje alternativna imovina”, rekao je Brad Bechtel, globalni šef deviznih poslova u kompaniji Jefferies. “Nije u korelaciji ni s čim drugim na tržištu.”

I to ga čini atraktivnim sredstvom za dodavanje u portfelj, rekao je Bechtel.

To je prilično značajno za dugoročne perspektive bitcoina, čak iako su neki, posebno Bank of America, kripto-tržište nazvali “majkom svih balona”.

Ali nemojte još sve svoje teško stečene dolare pretvoriti u bitcoin. Američki dolar je i dalje svjetska rezervna valuta, što znači da ga kompanije, države i centralne banke drže na svojim računima. To je i valuta koja se najviše koristi u transakcijama širom svijeta.

Naravno, euro i kineski juan postali su popularniji posljednjih godina, osim toga što su kriptovalute stigle na scenu. No, za sad ništa ne može narušiti status dolara, smatraju u CNN-u.