“Bitka kod Brexita”: Kako je Irska pobijedila Veliku Britaniju

Podijeli

Dogovor o brexitu velika je pobjeda za Irsku koju niko u Velikoj Britaniji nije očekivao. Irskoj je vladi zbog toga porastao ugled u zemlji i inostranstvu, ocjenjuju danas svjetske agencije.

Irska je vezana uz Britaniju zajedničkom istorijom, isprepletenim ekonomijama i granicom sa Sjevernom Irskom zbog koje su se pregovori o brexitu otegli mjesecima, prenosi Hina.

Neki zagovornici ‘tvrdog’ brexita tvrdili su da će Irska jednostavno prihvatiti bilo kakav dogovor o brexitu, što je izazvalo ogorčenje među mnogim Ircima i doprinijelo jačanju njene odlučnosti da u pregovorima postigne što želi.

U centru spora bilo je pravno jamstvo da će granica između Sjeverne Irske i Republike Irske ostati otvorena, tzv. “backstop”, na kojem su irski premijer Leo Vardakar i njegovi evropski saveznici insistirali, a Britanija na kraju preko volje i s velikim otporom pristala.

Irska je bila protiv brexita i boji se njegovog uticaja na trgovinu s Britanijom, svojim najvećim privrednim partnerom, te moguće destabilizacije sjevernoirskog mirovnog procesa okrunjenog mirovnim sporazumom postignutim na Veliki petak 1998., kojim je prekinuto nasilje koje je trajalo tri decenije.

Podrška svih glavnih stranaka

Kada je nacrt sporazuma o brexitu bio objavljen, irski političari s cijelog političkog spektra hvalili su ga kao najbolji mogući rezultat za Irsku, baš suprotno od dubokih podjela koje su o tome zavladale u britanskom parlamentu.

“Svi ključni prioriteti irske vlade odrazili su se u sporazumu o razdruživanju”, rekla je Etain Tannam, profesorica na Trinity koledžu u Dablinu.

“Treba istaći podršku svih glavnih stranaka u irskom parlamentu vladinoj politici prema brexitu od samog početka procesa izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a”, kazala je ona.

Irska vlada sada na međunarodnoj pozornici ima veću težinu i stekla je ugled mudrog pregovarača, dok prestiž Velike Britanije istovremeno opada.

“Mjesta su se zamijenila. Britanija, a ne Irska, relativno je mala i izolovana zemlja”, ocijenio je irski kolumnista Fintan O’Toole u kolumni u Guardianu.

“Irska, a ne Britansko Carstvo, ima na svojoj strani snagu ogromnog multinacionalnog bloka”, dodao je on.

“Opasna nestabilnost”

Dok je Britanija utonula u politički haos nakon referenduma o brexitu 2016, irska politika prožeta je osjećajem jedinstva kada je riječ o nacionalnom interesu.

Vardakarova manjinska vlada predvođena strankom desnog centra Fine Gael teoretski je ranjiva zbog svoje zavisnosti od opozicione stranke lijevog centra Fianna Fail s kojom ima dogovor da će je podržavati u slučajevima glasanja o povjerenju i budžetu.

No, dvoje dugogodišnjih suparnika dogovorili su se da će produžiti svoj pakt do kraja pregovora o brexitu.

“Izbori tokom ovog ključnog perioda izazvali bi opasnu nestabilnost”, ocijenio je vođa Fianna Faila Micheal Martin u pismu premijeru u oktobru.

Vardakarova stranka u anketama je u sigurnom vođstvu i on je jedan od nekoliko očitih pobjednika u svom tom haosu oko brexita.

Kada je nacrt sporazuma o brexitu prošle sedmice bio objavljen, Vardakar se suzdržao od likovanja i smireno izjavio da je to “jedan od boljih dana u politici”.

Irska je “u srcu EU-a”

Irska je imala četiri prioriteta u pregovorima – zaštititi mirovni proces, sačuvati prava na putovanja dogovorena s Britanijom i minimalizovati ekonomske posljedice brexita te u konačnom potvrditi svoje mjesto u “srcu Evropske unije”.

Svjesna da će uskoro ostati izolovana na rubu trgovinskog bloka, irska vlada je stavila veći naglasak na svoje članstvo u Uniji izrazima solidarnosti.

A ispitivanja javnog mnijenja sugerišu da pozivi zagovornika ‘tvrdog’ brexita da Irska slijedi Britaniju i napusti EU nijesu naišli na plodno tlo.

Ispitivanje agencije Red C ranije ove godine pokazalo je da 92 odsto Iraca sada podržava ostanak u EU, prema 88 odsto prošle godine.