house, home, real estate, building, street, London, UK

Cijene kuća u Velikoj Britaniji pale prvi put nakon 15 mjeseci

Podijeli

Cijene kuća u Velikoj Britaniji pale su u oktobru prvi put u više od godinu dana, prema hipotekarnom kreditoru Nationwide, koji navodi da su previranja izazvana mini-budžetom vlade u Londonu pogodila prodaju stanova.

Cijene su, prema tim podacima, pale 0,9% na mjesečnom nivou u oktobru, što je prvi mjesečni pad u 15 mjeseci, saopštio je Nationwide.

Mjesečni pad bio je najveći od juna 2020. godine, na vrhuncu pandemije Covida.

Godišnji rast cijena kuća u Velikoj Britaniji takođe je naglo usporio prošlog mjeseca.

„Na tržište su nesumnjivo uticala previranja nakon mini-budžeta, što je dovelo do naglog rasta tržišnih kamatnih stopa“, rekao je Robert Gardner, glavni ekonomista Nationwidea.

“Viši troškovi pozajmljivanja doprinijeli su povećanoj dostupnosti stanovanja u trenutku kada su finansije domaćinstava već pod pritiskom visoke inflacije”, dodao je on.

BBC javlja da su investitori loše reagovali na plan koji su u septembru predstavili prethodna premijerka Liz Tras i njena ministarka Kvasi Kvarteng, kojim je obećano milijarde funti smanjenja poreza, bez objašnjenja kako će sve to biti plaćeno.

Hipotekarne stope su porasle, a zajmodavci su takođe suspendovali stotine hipotekarnih proizvoda, usred neizvjesnosti oko toga kako odrediti cijenu ovih dugoročnih kredita.

Prosječna cijena kuća u Velikoj Britaniji u oktobru je iznosila 268.282 funte (oko 311.000 eura).

U međuvremenu, prošlog mjeseca je došlo do oštrog usporavanja godišnjeg rasta cijena kuća, na 7,2% sa 9,5% u septembru, a izgleda da će tržište nekretnina usporiti u narednim mjesecima, navodi Nationwide.

“Brojke daju sliku naglog slabljenja potražnje”, ocijenila je Suzana Striter, viši analitičar za ulaganja i tržišta u Hargreaves Lansdownu.

“Katastrofa mini-budžeta, zbog kojeg su tržišta obveznica uplašena i zbog čega su zajmodavci dramatično počeli da otkazuju jeftinije ugovore gotovo preko noći, očito je uticala na povjerenje među kupcima”, rekla je ona.

Striter je upozorila da će tržište nekretnina ostati u oštrom fokusu, a očekuje se da će Banka Engleske ponovo povećati kamatne stope ove sedmice, u pokušaju da smanji trenutnu stopu inflacije.

“Priuštivost stambenog prostora je tako tanko rastegnuta kategorija, da svaka elastičnost na tržištu čini kao da će pući, posebno s obzirom na to da Banka Engleske namjerava da poveća stope”, rekla je ona.

Foto: Martin Sepion on Unsplash