Ruska VTB banka greškom pozajmila 12 milijardi dolara Centralnoafričkoj Republici

Podijeli

Ruska državna banka VTB objavila je da je greškom Centralnoafričkoj Republici posudila 12 milijardi dolara, a u afričkoj državi opovrgavaju informaciju o kreditu.

Kredit se spominje u VTB-ovom tromjesečnom finansijskom izvještaju koje je objavila ruska centralna banka, piše Reuters u utorak a prenose agencije.

U tablici uz Centralnoafričku Republiku stoji iznos od 801.933.814.000 rubalja (12 milijardi dolara), što je šest puta više od njenog BDP-a.

Na upit Reutersa, iz VTB-a su odgovorili da kredit toj bivšoj francuskoj koloniji zapravo ne postoji.

“VTB banka nije u tom razmjeru izložena Centralnoafričkoj Republici. Najvjerovatnije je posrijedi operativna greška u sistemu prilikom kodiranja zemalja”, navodi se u VTB-om saopštenju postanom Reutersu.

U banci ne navode ko je odgovoran za grešku niti kako niko nije primijetio tako veliku brojku.

Na upit o objavljenim ruskim podacima, portparol vlade Centralnoafričke Republike Ange Maxime Kazagui odgovorio je da nema takvu informaciju. “Ona ne zvuči vjerodostojno jer 11 milijardi dolara premašuje kapacitete Centralnoafričke Republike za zaduživanje”.

“Članica smo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Kada se članica MMF-a želi zadužiti… mora o tome razgovarati s MMF-om”, naglasio je.

U podacima koje je objavila ruska centralna banka, nema naznake o primaocu kredita, kao ni o njegovoj namjeni, datumu isplate i uslovima, napominje Reuters.

Centralnoafrička Republika ima pet miliona stanovnika i polako izlazi iz perioda sektaških sukoba. Prema podacima Svjetske banke, vrijednost njenog BDP-a iznosi 1,95 milijardi dolara.

Rusija je u proteklih nekoliko godina uspostavila bezbjednosne i poslovne veze s tom afričkom zemljom, opskrbivši njenu vojsku oružjem i vojnim savjetnicima. Savjetnik za bezbjednost predsjednika Centralnoafričke Republike Faustin-Archangea Touadere takođe je ruski državljanin, navodi Reuters.