Audi ulaže 14 milijardi eura u električnu mobilnost i visoko automatizovana vozila

Podijeli

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je u utorak da će do 2023. godine uložiti 14 milijardi eura u električnu mobilnost, digitalizaciju i tehnologiju visoko automatizovane vožnje.

Kako je saopšteno, u planu su i mjere restrukturiranja koje će već ove godine povećati dobit za milijardu eura.

“Ovaj ciklus planiranja nosi jasan potpis: jako sistematično pristupamo električnoj mobilnosti i u budućnosti ćemo biti daleko više fokusirani”, istakao je Audijev privremeni izvršni direktor Bram Šot.

Kako je naveo, u kompaniji su dosljedni “u prioritetnom usmjeravanju resursa u visoko atraktivne i tržišno relevantne proizvode i usluge okrenute budućnosti”.

Šot je u junu preuzeo dužnost izvršnog direktora u Volkswagenovom luksuznom brendu nakon hapšenja Ruperta Stadlera zbog skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih gasova iz dizelskih automobila.

U oktobru su iz Audija saopštili da im je zbog kršenja propisa o emisijama štetnih plinova određena kazna od 800 miliona eura. Prihvatili su kaznu i upozorili da će taj trošak negativno uticati na njihove ključne finansijske pokazatelje u ovoj godini.