tesla y, električni automobil

Tesla misteriozno ukida najjeftiniji model Y

Podijeli

Tesla je ukinuo jeftinu verziju svog SUV-a Model Y, koja je lansirana tek početkom januara ove godine. Dionice Tesle nakon ove vijesti oslabile su 4,8 odsto.

Model Y uklonjen je sa web stranice preko vikenda bez ikakvog objašnjenja, prenose američki mediji i podsjećaju da je samo prošle sedmice Tesla smanjio cijenu tog modela za 2.000 na 39.990 dolara.

Tesla u SAD-u nema funkcionalno odjeljenje za odnose s javnošću kojem bi se mogli uputiti zahtjevi za informacijama, ali saradnik u maloprodaji potvrdio je da taj model nije više dostupan za narudžbine. Međutim, nekoliko ostalih komada na lageru je i dalje dostupno po cijeni od 39.990 USD.

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask je prošlog jula rekao da uopšte neće predstaviti vozilo jer će domet njegove baterije biti neadekvatan, manje od 250 milja (nešto više od 400 kilometara).

Ispostavilo se da je službena ocjena iznosila 244 milje (392 km), što je manje od sličnog Volkswagena ID.4 koji sa punom baterijom može preći 250 milja (402 km) a cijena mu se kreće od 39.995 dolara ali i ispunjava uslove za saveznu poresku olakšicu od 7.500 dolara.

Tesla Model Y suočio se s novom konkurencijom posljednjih mjeseci predstavljanjem ID.4, Ford Mustang Mach-E i prošlonedjeljnim lansiranjem manjeg Chevrolet Bolta EUV, koji ima doseg od 250 milja i startnom cijenom od 33.995 dolara.

Model Y s najnižom cijenom, koji je sada dostupan za prilagođenu narudžbu, ima pogon na sve točkove s dvostrukim motorom, koji može preći 326 milja sa punom baterijom a minimalna cijena mu je 48.990 dolara.