Može li iz neke crnogorske garaže nastati konzorcijum s 50 zaposlenih

Podijeli

Danas je u M:tel Digitalnoj fabrici u organizaciji Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS) održano predavanje na temu: Mentorstvo socijalnih preduzeća – “Od ‘rupe’ od 12m2 do konzorcijuma s 50 zaposlenih”.

U okviru događaja koji je okupio preko 40 predstavnika državnih institucija, kompanija, nevladinih organizacija, socijalnih preduzeća i mladih preduzetnika, predstavljen je program „Mentorstvo socijalnih preduzeća“ koji CEPS realizuje u okviru EFSE Akademije za preduzetništvo – inicijative Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE), kojim upravlja kompanija Finance in Motion iz Frankfurta, koja je jedan od svjetskih lidera u upravljanju impact investicijama, saopštili su organizatori.

Adrijana Stevanović, šefica kancelarije Finance in Motion za Crnu Goru kazala je da EFSE Akademija za preduzetništvo obuhvata niz programa za podršku startup-ovima u cijelom EFSE ciljnom regionu.

„Radeći zajedno sa lokalnim organizacijama koje pokreću projekte inkubacije i akceleracije, Akademija za preduzetništvo pruža preduzetnicima i njihovim novim biznisima usmjeravanje, resurse, mentorstvo i mogućnosti umrežavanja, što povećava šansu da dobiju finansijsku podršku i druga sredstva neophodna za pretvaranje dobrih ideja u uspješna preduzeća. Na ovaj način, Akademija za preduzetništvo i njeni partneri pomažu u stvaranju okruženja u kojem preduzetnici mogu uspjeti – podstičući duh EFSE-a kao “Fond za preduzetništvo”, kazala je Stevanović.

Prema riječima Anta Jankovića, predsjednika CEPS-a, konkurs za besplatno mentorstvo socijalnih preduzeća i mladih preduzetnika otvoren je do 20. januara.

„Program nudi 12-mjesečnu mentorsku podršku u trajanju od 33 dana za 8 korisnika programa, uključujući analizu postojećeg poslovnog modela preduzeća, razvoj poslovnog modela u skladu sa potencijalom korisnika i uslovima na tržištu, tromjesečnu evaluaciju napretka, unaprijeđenje menadžerskih znanja i vještina i promociju i umrežavanje“, saopštio je Janković.

Program pored mentorske podrške ima za cilj i unaprijeđenje preduzetničkih znanja i vještina, tako da su učesnici današnjeg događaja bili u prilici da se upoznaju sa iskustvom iz Hrvatske. Gost Teo Petričević, direktor i jedan od osnivača ACT Grupe iz Čakoveca govorio je 15-godišnjem iskustvu u borbi za humaniju ekonomiju i kako su tinejdžerski pankeri od “rupe” od 12m2 postali uspješni društveni preduzetnici koji trenutno upravljaju konzorcijumom s 50 zaposlenih, što je predstavljeno u knjizi “Pank Poduzetnici”, autora Roberta Posaveca, koja je nedavno izašla iz štampe.

„Kroz petnaest godina svog postojanja, ACT grupa i njeni članovi osnovali su 13 neprofitnih organizacija i društvenih preduzeća i realizovali 150 projekata, da bi danas ACT grupa i njene članice – kompanije i neprofitne organizacije – poslovale s godišnjim prihodom od oko devet miliona kuna, što je preko 1.2 miliona eura, pri čemu oko dvije trećine tih sredstava zarađuju na slobodnom tržištu“, kazao je Petričević.