Ron Ben-Zeev

Zlatni savjet preduzetnicima: Nikada ne pravite proizvod prije nego što pronađete kupca za njega

Podijeli

Serijski preduzetnik Ron Ben-Zeev izgradio je kompanije u više industrija, uključujući softver u oblaku i nekretnine. Ipak, njegova sadašnja kompanija, World Housing Solution sa sjedištem u Sanfordu na Floridi – skoro je propala jer Ben-Zeev nije slijedio fundamentalno pravilo preduzetništva.

Portal Inc donosi njegovu priču:

Prije otprilike 11 godina, zanemario sam savjet koji dajem svima drugima: Ne gradite nešto a da ne budete sigurni da ljudi to žele. To je lekcija koju sam ranije znao, ali sam morao ponovo da je naučim.

Bio sam konsultant u kompaniji “Izolovane komponente” iz Floride – koja je pronašla način da izgradi montažne konstrukcije jeftino i za samo nekoliko sedmica, otpremi ih ravne i sastavi bilo gdje u svijetu za nekoliko sati.

Godine 2010, baš kada smo plasirali naš proizvod na tržište, Haiti je pogodio gigantski potres i vidjeli smo tržišnu priliku da koristimo naše privremene stambene jedinice za raseljene žrtve. Državno rješenje je bilo smjestiti te ljude u šatore, a mi smo mislili da će naša skloništa biti bolje rjeenje.

Zavisno od primjene, ove kompozitne strukture od stakloplastike – koje koštaju oko 80 dolara po kvadratnom metru – mogu uključivati ​​sve, od vrata, prozora i svjetala do toplotne izolacije i drugih sistema. Takođe su imuni na buđ, trulež i termite. I odolijevaju zemljotresima i uraganima.

Tako sam ponovo pokrenuo kompaniju kao World Housing Solution i predstavio je FEMA-i (Federalna agencija za upravljanje u kriznim situacijama). Nesrećno smo propali. Svi su nam rekli da je šator dovoljno dobar.

Kako se ispostavilo, u prvih nekoliko mjeseci nakon elementarne nepogode, šator je bio najbolje rješenje. Možete ih otpremiti i izgraditi efikasnije i brže od naših čvršćih, težih i većih struktura.

Srećom, nekoliko mjeseci kasnije, obratio mi se kupac iz američke mornarice i pitao nas da li možemo prilagoditi niz naših objekata prema njegovim specifikacijama. Nikad to nijesmo radili, ali ja sam pristao.

Američka vojska, sa svojim produženim misijama u udaljenim područjima širom svijeta, bila je savršen kupac za naš proizvod. Zbog toga što nam mornarica traži prilagođene strukture, sada možemo napraviti jedinice koje su otporne na balističke udare, prirodne katastrofe i toplinu, a da su i dalje mobilne i fleksibilne.

Da sam prethodno odvojio vrijeme za istraživanje tržišta, uštedjeli bismo mnogo vremena. Postoji stara poslovica:

Ako tvoja baka misli da je to cool, to je zanimljivo, ali ono što je veoma interesantno je kada svaka baka misli da je to cool. Nažalost, ja nijesam naučio lekciju iz prvog pokušaja.”