Rusi izlaze iz Agrokora, zainteresovani kupci iz SAD, Kanade i Velike Britanije

Podijeli

Savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev je rekao da su Sberbanku počele stizati ponude za kupovinu udjela u Agrokoru od raznih fondova, od SAD-a i Kanade do Velike Britanije.

“Sve zavisi od cijene, za sada proučavamo te predloge”, izjavio je on, prenosi SEEbiz.

Dodao je da Sberbank razgovara i s brojnim investitorima o njihovom učešću u refinansiranju roll-upa. Roll-up iznosi 1,1 milijardu eura a u njegovom osiguravanju učestvovali su i Knightead, druga po veličini ruska državna banka VTB i italijanski Unicredit i dr.

Poletaev ističe da će kamata na taj počevši od januara iznositi 10 odsto godišnje.

“Zamjena tog zajma s nekim drugim je zadatak u nekoliko idućih mjeseci. Aktivno radimo na tome i primili smo nekoliko predloga”, izjavio je, dodavši da Sberbank i VTB neće učestvovati u novim zajmovima kompaniji, jer su, kako je rekao “dali već dosta novca”.

Poletaev kaže da je Sberbank u razgovorima s fondovima i bankama sa zapada i istoka, uključujući i Kinu i arapske zemlje koje bi mogle učestvovati u procesu refinansiranja. Takođe, dodao je kako je Agrokor perspektivan za arapske investitore kao dobavljač vode i hrane. U međuvremenu kao dio plana restrukturiranja Sberbank želi da se Agrokor fokusira na tri područja – maloprodaju, prehranu i poljoprivredu, rekao je Poletaev. Dodao je da bi plan operativnog restrukturiranja trebalo bi da bude gotov do kraja godine.

Po njegovim riječima, budući dioničari kao predsjednika Uprave koncerna vide Fabrisa Peruška, sadašnjeg vanrednog povjerenik aza Agrokor, a kao njegovu zamjenicu Irenu Weber. Trenutno se usaglašavaju uslovi njihovih ugovora, kazao je. Upitan je li u planu prodaja Agrokorove imovine, odgovorio je da takvi planovi nijesu isključeni.

Agrokorov trgovački lanac Mercator koji ima 985 trgovina širom Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore, treba da smanji svoju zaduženost, istakao je Poletaev dodavši da je u periodu od januara do septembra ove godine Mercatorov neto dug iznosio 738 miliona eura. Mercator će prodati brojnu imovinu koja se ne odnosi na njegovu osnovnu djelatnost, a prodaće i nekretnine vrijedne 116 miliona eura, što je već odobrio odbor direktora kompanije.

Poletaev je takođe rekao da Agrokorov lanac trgovina u BiH nije dovoljno profitabilan i vjeruje da bi najbolja opcija bila preusmjeriti investicije u Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.