business, entrepreneur, colleagues, work, job

Mladi preduzetnik tvrdi: Škola nije presudna za uspjeh

Podijeli

YouTuberka i debitantkinja Alma Džafić (18), mladi preduzetnik Ante Toni Debelić (18) i youtuber Dennis Domian (28) u serijalu produkcije Joomboos ‘Na mladima svijet ostaje’ raspravljaju o tome da li je školovanje potrebno da bi se ostvario uspjeh.

“Mislim da me informacije koje se uče u školama, poput lektire i istorije, uopštee ne pripremaju za život”, izjavio je Dennis i dodao da 14-godišnjaci, nakon što završe osnovnu školu, definitivno ne mogu odlučiti čime se žele baviti ostatak života, prenosi 24 sata.

S njim se saglasio mladi preduzetnik Ante Toni i dodao da neki tek nakon što upišu srednju školu shvate čime se žele baviti, ali moraju proći četiri godine nepotrebnog učenja, pa ih možda već i prođe volja za onime čime se zapravo žele baviti.

S druge strane, Alma ima druagačije mišljenje.

“Pokazalo se da djeca koja ranije počnu učiti filozofiju imaju puno bolje razvijeno apstraktno mišljenje i puno bolje rješavaju probleme”, rekla je i dodala kako nam osnovno znanje pomaže da kasnije lakše obavljamo praktični dio posla.

“Filozofija je meni fantastičan predmet, ali mislim da bi časovi trebalo da budu fleksibilniji”, prokomentarisao je Ante Almin argument i dodao da smatra da bi učenicima koji pokažu afinitet za određene premete trebalo povećati časove istih a smanjiti ostale.

“Samoobrazovanje, vlastiti trud i vrijeme uloženo u učenje o novim vještinama je ključno za uspjeh”, smatra Ante.

Alma se saglasila da je vlastito preuzimanje inicijative najbolji način da imamo individualan pristup vlastitom obrazovanju i zaključila da škole ne mogu svakom učeniku posvetiti vremena koliko im je potrebno.

“S druge strane, ne mogu svi biti samouki”, smatra ona.

Za većinu ljudi klasično obrazovanje je pravi izbor, ali ako nekoga nešto jako zanima i imaju talenat, onda se isplati posvetiti se tome – ovo je zaključak oko kojeg su se troje mladih složili i dodali da nikada ne treba upisivati fakultet ili školu na nagovor drugih. Oni smatraju da treba pronaći vlastitu strast i uložiti puno rada i truda da bismo na kraju uspjeli.

Antovu posebnu priču o uspjehu pogledajte u posebnom videu: