Zašto Slovenci sve manje vjeruju u EU i euro

Podijeli

Ekonomska kriza i nagađanja da bi Slovenija radi sanacije najvećih banaka mogla biti prisiljena da zatraži pomoć koju su već dobile neke države s periferije eurozone, znatno su smanjile povjerenje Slovenaca u zajedničku evropsku valutu, ali i evropsku uniju u cjelini, prenose tamošnji mediji.

Kad bi se danas na referendumu odlučivali o ulasku u Evropsku uniju, 51 odsto Slovenaca bilo bi za ulazak, a 41 odsto protiv, pokazala je anketa koju je u objavio ljubljanski dnevni list “Dnevnik”. U aprilu 2003. na referendumu je za ulazak u vodeću evropsku integraciju glasalo rekordnih 89,64 odsto slovenačkih birača. U telefonskoj anketi na reprezentativnom uzorku od 700 ispitanika sprovedenoj sredinom decemnra 2018, 63,5 odsto ispitanika navelo je da i danas uprkos nastavku krize u eurozoni još imaju povjerenje u euro kao zajedničku evropsku valutu, ali je procenat onih koji u euro više ne veruju porastao na 30,4 odsto.

Na ulazak u evropsku monetarnu uniju Slovenija je počela da se priprema krajem 2003. godine postupnim prilagođavanjem mastriškim kriterijumima. Prilikom prihvatanja eura 2007. godine ankete su pokazivale da je tim potezom zadovoljno 85 odsto Slovenaca. Jedina briga koju su tada izražavali bila je mogući efekat prihvatanja eura na rast cijena, a 68 odsto ispitanika navodilo da vjeruju u euro kao trajnu evropsku valutu.

Prema novom ispitivanju, više od polovine Slovenaca sada je zabrinuto za sudbinu svojih štednih uloga u domaćim bankama.

Računajući na neizvesno stanje u eurozoni i loše bilanse domaćih banaka, zbog kojih se nagađa da bi Slovenija mogla da zatraži pomoć EU i tako doći pod rigorozne mjere kontrole potrošnje, polovina ispitanika izjavila je da je zabrinuta za svoj novac u bankama, a 41 odsto da situaciju još ne smatraju tako kritičnom.

Anketa ljubljanskog lista pokazala je da na krizu osjetljivije reaguju mladi, a posebno žene, kod kojih je nivo nepovjerenja u evropske ustanove znatno veći nego kod muške populacije.

Kada bi se danas ponovio referendum o ulasku Slovenije u EU, 41 odsto žena glasalo bi za, a 48 protiv, a u euro kao zajedničku evropsku valutu vjeruje samo 35 posto Slovenki.