Hrvatski ribari protiv Evropske komisije

Podijeli

Grupacija ribolova Hrvatske gospodarske komore protivi se predlogu mjera kojima Evropska komisija želi da reguliše ribolov sitne plave ribe u Jadranskom moru, navodeći da bi one pogodovale nekim interesnim lobijima na štetu lokalnog ribarstva, a Hrvatska već u dogovoru s Italijom i Slovenijom sprovodi mjere po modelu koji pokazuje uspjeh u zaštiti ribljeg fonda.

Evropska komisija radi nauštrb lokalnog ribarstva, tvrdi HGK, a prenosi Hina.

“U Jadranskom bazenu djeluje respektabilna ribarska flota koja lovi oko 30 odsto ukupnih količina srdele u Europi, a mediteransko tržište je najveći evropski potrošač ribe. Prevladava mišljenje da bi se uvođenjem novih regulativa na kojima insistira Evropska komisija pogodovalo raznim interesnim lobijima koji traže nova tržišta za plasman svojih ribljih proizvoda. Na takav način bi Evropska komisija indirektno pripomogla otvaranju prostora nekim novim igračima, nauštrb lokalnog ribarstva”, ističe, kako se navodi u saopštenju HGK, predsjednik Grupacije ribolova Ivan Birkić komentirajući predlog mjera kojima EK želi da reguliše ribolov sitne plave ribe u Jadranskom moru.

Sitna plava riba, srdela i inćun, najvažniji je resurs koji ima hrvatsko ribarstvo, a od velikog je ekonomskog značenja i za cjelokupnu ekonomiju.