Šta će biti s Mercatorom

Podijeli

S primjenom dogovora u Agrokoru, u Sloveniji se ponovno nagađa o osnivanju domaćeg konzorcijuma za otkup Mercatora, iako su mogućnosti za to male, tvrdi u utorak ljubljansko “Delo”.

“Spašavanje posrnulog Agrokora implementacijom nagodbe s povjeriocima i početkom procesa prenosa Leda, Konzuma ili Jamnice na ‘novi Agrokor’ prelazi u završnu fazu, pri čemu neizvjesnom postaje sudbina Mercatora. Pri tome se opet nagađa o pokušaju osnivanja slovenačkog konzorcijuma za otkup Mercatora, no za to su mogućnosti male”, navodi vodeći slovenački dnevni list u poslovnom prilogu, a prenosi Hina.

Na listi za prenos u “novi Agrokor” je i vodeći slovenački trgovački lanac, koji posluje i u Crnoj Gori (lanac marketa IDEA) no da se bi se to ostvarilo, saglasnost moraju dati tri slovenačke banke-povjerioca Mercatora, a u Sloveniji se ponovno javljaju ideje da bi država na određeni način trebala otkupiti Mercatorove dionice kako on, zbog važnosti za slovenačku ekonomiju, ne bi ostao u stranom vlasništvu, tvrdi list.

Kako navodi Delo, takve planove ne želi potvrditi slovenački ministar ekonomije Zdravko Počivalšek, koji je inače zadužen i za Mercator i za ekonomske odnose s Hrvatskom.

No, ministar je potvrdio da se namjerava sastati s vanrednim povjerenikom Agrokora Fabrisom Peruškom te s predstavnicima ruske Sberbanke, najvećeg kreditora i suvlasnika Agrokora.

“Počivalšek u tim razgovorima želi postići dogovor o budućnosti Mercatora. Kao mogući scenario za to spominje se i otkup Mercatora, koji bi izveo jedan strani finansijski fond, zajedno sa slovenačkim preduzećima, među kojima se spominju Petrol i osiguravalac Modra zavarovalnica, koji tu mogućnost ne komentarišu”, navodi slovenački dnevnik te dodaje da su takve ideje teško ostvarive.

“Govori se da bi nešto takvo teško bilo realizovati jer bi projekat otkupa, zbog Mercatorovih finansijskih obaveza, bio težak više od 700 miliona eura. Osim toga, malo je vjerovatno da bi Agrokor uopšte bio spreman prodati Mercator”, navodi list.

U razgovoru za Delo, Počivalšek nije želio da komentariš takve ideje, ali je istakao da je Mercator vrlo važna kompanija koja u Sloveniji ima 10.000 zaposlenih i promet od dvije milijarde eura na godinu, a od slovenačkih dobavljača otkupi robu vrijednu pola milijarde eura.

“Želimo osigurati budućnost tako velikom slovenačkom preduzeću i bolji položaj slovenačkih dobavljača u Mercatoru”, izjavio je Počivalšek za ljubljanski list.

Kako navodi Delo, za Sloveniju je, umjesto otkupa dionica Mercatora, realnije osigurati “zaštitu” interesa slovenačkih dobavljača i nakon što Mercator bude prenesen na ‘novi Agrokor’.

“Prilikom prenosa Mercatora na ‘novi Agrokor’, Slovenija želi da osigura zaštitu nacionalnih interesa i postavi štit pred mogućim finansijskim iscrpljivanjem Mercatora te zaštiti interese slovenačkih dobavljača”, ističe vodeći slovenački list.

Kako se dalje objašnjava, tu ulogu zaštite slovenačkih interesa u Mercatoru dosad je osiguravao posebni povjerenik slovenačke vlade u Mercatorovoj upravi, što je rješenje iz ‘lex Mercatora’ koji je slovenački parlament donio nakon posrtanja Agrokora, ali s osnivanjem ‘novog Agrokora’, ovlašćenja vladinog povjerenika u Mercatoru Gregora Planteua prestale bi da važe.