Telemach odustao od akvizicija u Sloveniji

Podijeli

Ipak neće biti ništa od najvećeg medijskog preuzimanja u istoriji Slovenije, spajanja Telemacha i dvije najveće komercijalne televizije Pop TV i Kanal A, javlja SEEbiz.

Nakon što je zaštitinik konkurencije u dosadašnjem postupku naveo da neće odobriti preuzimanje, američki vlasnik Pro Plusa, koji je, između ostalog, vlasnik i komercijalnih televizija Pop TV i Kanal A, odlučio je da odustane od ugovora o prodaji s United Groupom, vlasnikom Telemacha.

“Uvijek smo naglašavali da ova transakcija nije presudna za nas. Naprotiv, čvrsto vjerujemo u vrijednost televizijskog poslovanja u Sloveniji i njenu budućnost, što potvrđuje i izvanredan rast prihoda u protekloj godini”, izjavio je Christoph Mainusch, jedan od izvršnih direktora u CME grupi.

U Sloveniji trenutno ostvaruju povrate na investiciju koje nisu vidjeli više od jedne decenije, ističu oni.

Obavještenje o otkazivanju objavljeno je danas na njenoj internetskoj stranici.

Kao što je poznato, United Group je u julu 2017. s CME-om sklopio ugovor vrijedan 230 miliona eura za kupovinu svojih medijskih kuća u Sloveniji i Hrvatskoj. Trebalo je samo pristanak regulatora.

Dok su u Hrvatskoj bez velikog problema dobili dozvolu za preuzimanje, u Sloveniji se to zakomplikovalo. Uprkos upornom lobiranju predstavnika United Groupa kod slovenačkih političkih stranaka i zvaničnika, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) stalno je odgađala konačnu odluku. Agencija nije bila sklona preuzimanju, jer bi ono rezultiralo preklapanjem na istim relevantnim tržištima, kao i povezivanjima koja bi mogla ograničiti konkurenciju na usko povezanim tržištima.