Poruka Markovića deponentima: Rasporedite novac u više banaka

Podijeli

Svi deponenti treba da vode računa o rizičnosti pojedinih banaka, te da disperzijom svojih depozita smanje rizik od gubitka i ostvare maksimalnu zaštitu do iznosa garantovanog depozita, poručio je direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković u intervjuu za Portal Analitika.

On je istakao da Fond na čijem je čelu raspolaže sa dovoljno novca da isplati garantovane depozite do 50 hiljada eura i u Atlas banci, kojom rukovodi privremena uprava, ukoliko ne bude dokapitalizacije i u toj banci bude uveden stečaj. Na predlog privremenog upravnika je 4. januara uveden stečaj u IBM banku, a za isplatu deponenata te banke će, kako je precizirao naš sagovornik, Fond izdvojiti oko 22 miliona eura.

Marković je naveo da bi u slučaju uvođenja stečaja i u Atlas banku ukupan trošak Fonda po osnovu garantovanih depozita iznosio oko 115 miliona eura, ističući da Fond za zaštitu depozita na računu raspolaže sa preko 115 miliona, a računa se i na 30 miliona eura otvorene stand by linije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

On je ocijenio da je granica garantovanih depozita od 50.000 eura dovoljan iznos, imajući u vidu da sistem zaštite depozita počiva na principu zaštite malih deponenata. Marković je precizirao da su iznosom od 50 hiljada pokriveni depoziti za više od 98 odsto fizičkih lica u crnogorskim bankama.