Pet znakova da je došlo vrijeme da postanete sam svoj šef

Podijeli

Ako sjedite u kancelariji i razmišljate o tome da ste sami sebi šef, nijeste jedini.

Prema nedavnom izvještaju FreshBooks-a, očekuje se da će 27 miliona Amerikanaca napustiti korporacije u korist samozapošljavanja do 2020. godine. Drugi izvještaj otkriva da tri od pet, ili 62 odsto Amerikanaca žele posjedovati vlastiti posao.

Iako veoma privlačno zvuči to biti sebi šef, veoma je teško iskočiti iz sigurnosti trenutnog zaposlenja i plate u nešto nepoznato. Možda ste dugo razmišljali o svom poslu, ali su vas spriječila razmišljanja: “Prestar sam”, “Nije pravo vrijeme”, “Nemam novca” ili “Šta ako ne uspijem?”. Pa, to je istina – nije svako sazdan da bude vlastiti šef.

Trebalo bi i da znate da je strah normalan. Zapravo, ako imate neki strah, to je zapravo dobra stvar jer to znači da ste vjerovatno ambiciozni i sanjate velike snove. Da biste utvrdili da li je vrijeme da budete svoj vlastiti šef, morate se vratiti korak unazad i zapitati se zašto uopšte razmišljate o tome, šta vas gura u tom smjeru.

Evo pet znakova koji vam mogu nagovijestiti da je vrijeme za vlastiti posao i karijeru:

1. San traje

Mnogo puta ste prijateljima i porodici pričali o snovima da jednog dana pokrenete vlastiti posao. To nije prolazna ideja koja vam se sporadično pojavljuje, već sve češće o tome mislite, iz godine u godinu. Ponavljate sebi „Treba mi svoj posao“, „Želim biti sebi šef“, „Želim da radim za svoj džep“.

Normalno je da sa druge strane imate i kontra-misli u smislu da li je prekasno, preskupo, previše ludo i rizično u odnosu na vaš naizgled “sigurni” posao. Možda ne znate odakle početi, ali misli ne odlaze, one istrajavaju.
Ako već godinama razmišljate o tome da budete svoj šef, možda je vrijeme da razmislite o tome da se konačno odlučite za to.

2. Postojeći napredak nije dovoljan (ili nije nikada bio)

Ako radite za nekog drugog, vjerojatno ste svoju karijeru provodili penjući se po korporativnoj ljestvici. Međutim, penjanje po tim ljestvicama više nije krajnji cilj mnogih Amerikanaca. Godine 2018, prema Državnom zavodu za statistiku rada, srednje godine trajanja zaposlenja kod trenutnog poslodavca za zaposlene u dobi od 25 i više godina je samo pet godina. I ne samo to, nego nova ekonomska situacija mnogima pomaže da se brže oproste od svojih tradicionalnih poslova. Freelance poslova u 2016. bilo je oko 34 odsto ukupne radne snage dok se do 2020. očekuje povećanje na 43 odsto.

Možda ste vrlo uspješni prema društvenim standardima, ali vaš posao ne osigurava vaše lično ispunjenje kojem težite. Dobro ste napredovali, došli do izvršnog statusa, upravljali timovima, pa čak i osigurali dobru zaradu a uprkos tome ujutro teško ustajete da bi otišli na posao. Živite za odmor i vikende, a vikendom se oporavljate od radne sedmice. Pitate se zašto se ne osjećate zadovoljno, iako možda imate titulu, status i dobar prihod. Nastavljate da gledate po svojoj kancelariji i razmišljate „meni treba više“, „mora biti nečega još“, „da li je to sve“. Vaše lične vrijednosti se više ne odražavaju u vašem radu – odlučite da uskladite vaše vrijednosti sa karijerom.

3. Udaljili ste se od svog JA

Majk Robins, autor knjige „Bring Your Whole Self to Work“, objašnjava da možemo bolje raditi i biti ispunjeniji ako se – umjesto da pokušamo sakriti ko smo – pojavimo u potpunosti i autentično. Možda se osjećate kao da ste kvadratni klin koji se toliko godina pokušavao zabiti u okruglu rupu da više ne prepoznajete sebe. Udaljili ste se od svog pravog „ja“ i stvari koje su vam ranije donosile radost. Sve ovo uzima svoj danak, jer je potrebno mnogo energije da bi se taj nedostatak nadoknadio poslom i njegovim zadovoljstvom. U osnovi, osjećate se kao da bi trebalo da budete druga osoba na poslu kako biste bili uspješni (zar ne bi bilo lijepo biti stalno vi?). Možda su ljudi koji su vam bliski primijetili razliku u vašoj ličnosti i da vam nedostaje energije i entuzijazma koji ste nekad imali. Rad bi vas takođe mogao napraviti trajno ljutim i frustriranim, što će nesumnivo početi da utiče na vaše odnose sa drugim ljudima.

4. Osjećate se „ugušenim“

Osjećate se ugušenim u korporativnom poslu, a pomisao na život svakog dana kao što je Bil Mari u filmu „Day Groundhog“ vas progoni. U svojoj srži, vi ste kreativni tip osobe koja želi biti ispunjena energijom i nadahnućem svaki dan. Umjesto toga, vaš posao isisava energiju direktno iz vas. Želite biti onaj koji odlučuje kada odlazite na odmor, koliko sati radite i s kime radite. Zamišljate da ste na mjestu vozača automobila te da imate veću kontrolu nad svojom budućnošću. Napokon ste ga dobili s otpuštanjima, restrukturiranjem, spajanjima i akvizicijama. Pomisao na još jedan beskorisni konferencijski poziv ili sastanak, ponavljanje korporativnih rečenica i fraza poput “low-hanging fruit”, “bandwidth” i razmišljati “izvan okvira” – čini da želite iskočiti iz kože.

5. Status quo stvara gori osjećaj od razmišljanja o promjeni

Konačno ste došli do tačke u kojoj je zamisao da nastavite svoj trenutni posao još jednu minutu nezamisliva. Možda je vaše zdravlje ugroženo. Tako je neugodno da si mislio da ćeš više puta odustati. Više ne osjećate izazov i osjećate se namjenjenim nečemu većem. Želite da iza sebe ostavite nasljeđe na koje možete biti ponosni. Spremni ste da krenete novom stazom čak i ako ne znate tačno gdje će vas to odvesti. A možda ste već odredili odredište i samo bi trebalo da napravite mapu puta do tamo.

U svakom slučaju, boravak u kojem se trenutno nalazite više nije opcija.

Ako se prepoznajete u svemu ovome – možda vam je suđeno da budete svoj šef.

Ako je vaš san da radite za sebe, nemojte ga pustiti da ode. Uostalom, ako nemate velike ciljeve i snove, vjerovatno ćete završiti da radite cijeli život za nekoga ko to ima.

Forbes/Investitor.me