Imate li svoju “pandu”? Razlozi zašto dolazi do zastoja u karijeri

Podijeli

Često se događa da talentovani menadžeri dožive zastoj u karijeri zbog naizgled trivijalnih problema, od kojih su mnogi rJešivi.

U najstojanju da utvrdi šta sputava rukovodioce da dalje napreduju, Harvard Business Review sproveo je istraživanje “Genom CEO”, kojim su obuhvatili oko 20.000 rukovodilaca, počevši od 1995. godine.

Pomenute prepreke nazivaju “pandama” – pande djeluju naivno, ali njihove snažne čeljusti ujedaju jače od jaguarovih. “Pande” mogu da nanesu velike gubitke pojedincima čija je karijera stala iz njima nepoznatih razloga, ali i organizacijama u kojima rade – samo zato što ne mogu u potpunosti da razviju svoje potencijale.

Analiza je razotkrila najčešće vrste “panda”:

– 36 odsto se odnose na profesionalni nastup

– 28 odsto na komunikaciju

– 29 odsto na odnos prema kolegama

– Preostalih sedam odsto na pretjerani optimizam i perfekcionizam

Profesionalan nastup

Dijapazon grešaka u profesionalnom nastupu veoma je širok – počevši od naizgled trivijalnog problema neprijatnog mirisa, koji i te kako može biti štetan po karijeru, pa do ophođenja koje nije u skladu s kulturom kompanije. Direktori koji ne djeluju sigurno u sebe često dobijaju kritike zbog lošeg nastupa. Rukovodioci koji odišu samopouzdanjem imaju 2,5 puta veće šanse da budu postavljeni na veću funkciju.

Način komunikacije

Ovdje se obično misli na istupanje na različitim forumima, odnosno nepojavljivanje na njima. Od načina na koji komunicirate s drugima zavisi kakav će biti prvi utisak o vama, te samim tim on može da odigra važnu ulogu u putanji vaše karijere. Kod čak 28 odsto direktora obuhvaćenih analizom neodgovarajući način komunikacije uticao je na smanjenje izgleda za napredovanje.

Istraživanje je pokazalo da kandidati koji koriste ezoteričan, intelektualan i visokoparan rečnik imaju osam i po puta manje šanse da budu primljeni na višu funkciju nego kandidati koji govore kolokvijalnim jezikom. Prizemno i konkretno izražavanje ostavlja znatno bolji utisak.

Još jedna zamka je korišćenje zamjenice “ja”. Pokazalo se da su najuspešniji kandidati oni koji su svjesni vlastitog doprinosa, a da pritom ne moraju da pretjeruju u korišćenju te zamjenice.

Kandidati koji napreduju u karijeri ostaviće utisak sljedećom formulacijom:

– Moj najveći uspjeh je kada je tim rasturio.

Podrazumijeva se da će potom objasniti u čemu se sastoji uspjeh tima.

Odnos prema kolegama

Uprkos pohvalama pretpostavljenih i izvještajima o odličnim rezultatima kandidata, dešava se da dođe do zastoja u njihovoj karijeri. Ovo je često slučaj ako smatra da je njegovo (njeno) lično napredovanje važnije od uspjeha celog tima. Takve osobe ostvaruju izuzetno dobre rezultate na srednjem nivou upravljanja, ali često ne mogu da napreduju do najviših rukovodećih funkcija, zato što nisu u stanju ili ne žele da razmišljaju dalje od vlastite funkcije, u najboljem slučaju, dalje od svog sektora.

Istraživanje “Genom CEO” pokazuje da su jači kandidati za rukovodeće pozicije efikasniji u ubjeđivanju drugih osoba, uključujući i kolege. Uspješni direktori su takođe skloniji da se ophode prema drugima s poštovanjem.

hbr.org/Blic.rs