Preminuo vlasnik kripto-mjenjačnice, blokirano 190 miliona dolara

Podijeli

QuadrigaCX, najveća kanadska bitcoin mjenjačnica izgubila je promet svojih klijenata s eksternog novčanika u vrijednosti od 190 miliona dolara u šest različitih kriptovaluta.

Kako navodi izvještaj Vrhovnog suda savezne države Nova Škotska u Kanadi, izgubljeni podaci odnose se na valute Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Cash SV, Bitcoin Gold, Litecoin i Ethereum, piše CCN, prenosi Novac.hr

Naime, preminuli osnivač i izvršni direktor kompanije Geralda Cottena, bio je zadužen za kontrolu podataka i jedini je imao pristupni ključ njihovog eksternog kripto novčanika. Nakon njegove smrti, supruga Jennifer Robertson rekla je da kompanija nije u mogućnosti da pristupi sistemu, jer niko osim njenog muža nema potrebne pristupne podatke.

Do ovog nesretnog slučaja došlo je upravo zbog neadekvatnog upravljanja cijelim sistemom korisničkih fondova. Iako većina digitalnih kripto mjenjačnica koristiti ovakav sistem kako bi se zaštitila od hakerskih napada i krađe podataka, ova kanadska kompanija napravila je jednu od najvećih grešaka i nije kreirala interfejs u kojem postoji više potpisa kojima se može pristupiti eksternom disku.

U njihovom slučaju, osnivač i glavni direktor bio je jedina odgovorna osoba za nadzor podataka, a s obzirom da je preminuo, niko drugi nije mogao pristupiti podacima kojima je on upravljao. Njegova supruga Jennifer Robertson, zbog ovog slučaja potražila je i pomoć stručnjaka koji je trebalo da pristupi suprugovom sistemu, ali bezuspješno.

Čini se da će taj novac ostati nedostupan i korisnici bi mogli ostati bez miliona dolara, što je izazvalo bijes ljudi koji su koristili usluge QuadrigaCX-a zbog nevjerovatno lošeg upravljanja njihovim sredstvima.

Drugi dio korisnika čak traži neki oblik potvrde smrti CEO-a jer sumnjaju da je lažirao smrt i sada u tajnosti uživa trošeći njihove milione, a neki su se okomili na zaposlenike kompanije, koji sada dobijaju prijetnje smrću.

Zbog svih nastalih problema, iz kompanije su poručili da ukoliko ne uspiju pristupiti podacima, planiraju prodati cijelo poslovanje kako bi nadoknadili štetu koju su nanijeli svojim korisnicima. Odmah nakon takve najave, kompanija je primila već nekoliko ponuda zainteresovanih kupaca.