Savremena poslovna terminologija: Biznisom vladaju pivoti i jednorozi

Podijeli

Da li ste znali da je Nokia jedan od najboljih primjera pivota? A ko je najpoznatiji jednorog u svijetu? I, da li je počeo u habu? Ne, ovdje nije riječ o rukometu, ni o bajci, već o savremenoj poslovnoj terminologiji, koju većina stanovništva u našoj zemlji ne razumije. Ali zato se mladi tehnološki preduzetnici odlično sporazumijevaju, jer ovi termini važe u svakom dijelu zemaljske kugle, pišu Večernje novosti.

Odomaćili su se u globalnoj startap zajednici. Za startape i mi odavno znamo. Mi pod njima, međutim, podrazumijevamo svakog početnika u poslu, a u svijetu on podrazumeva inovativne poduhvate, prije svega u IT oblasti.

Poslovni inkubatori, koji su ime dobili po inkubatorima za bebe, olakšavaju pokretanje startapa, pružajući početnicima u poslovanju svestranu podršku: od obuka i besplatnog poslovnog prostora, preko mentoringa, pa do umrežavanja širom svijeta.

Akcelerator je mehanizam koji pomaže rastu startapa, i to na dva načina – da dođu do novca i da postanu uspješniji i bolji.

“Cilj je da dođu do rezultata, da se novac uloži na pravi način da bi se uvećali prihodi, klijenti, da bi se stiglo na tržište”, objašnjava Gaja Montelatići, suosnivač “Impakt haba” (belgrade.impacthub.net), u Beogradu.

“Akcelerator radi u ograničenom periodu. U našem slučaju, po šest mjeseci. Naš cilj je da u okviru ovih šest mjeseci startap dođe do nivoa da može da zaradi više novca. Za novac i usluge koje dajemo, uzimamo udio u firmi. Startap u akceleratoru ima mentora. Povezujemo ih sa investitorima i najavljujemo im da će ta firma biti spremna za šest mjeseci da ulože u nju. Nudimo i tehničku podršku. I konačno, te firme vodimo u SAD da se predstave investitorima”, kaže Montelatići.

Hab je mali eko-sistem u okviru šireg sistema.

“Fokus našeg eko-sistema je osnaživanje startapa. Da bi oni bili uspješni, potreban im je prostor za rad”, objašnjava Gaja Montelatići. “Drugi aspekt je podrška u razvoju biznisa. Za neke slučejave to je akcelerator, a za neke je to obuka. Treći aspekt haba je mreža različitih resursa – mali investitori, poslovni anđeli, mentori…”

Kada u startap uđete sa prvobitnom idejom, a situacija na tržištu je drugačija od vaše pretpostavke – svoju ideju morate da mijenjate. Ako je samo nadogradite i razvijete, onda je to iteracija. A ako napravite potpuni zaokret, tada je to – pivot.

Poslovni inkubator Novi Sad (inkubator.biz), kao primjer uspješnog pivota, između ostalog, navodi Nokiju. Ova kompanija je osnovana u drugoj polovini 19. vijeka kao – fabrika papira.

“Spin-off” firma

Kada se iz veće kompanije izdvoji dio delatnosti i pokrene firma koja je usmjerena samo na taj konkretan segment djelatnosti, dobija se takozvana spin-of firma.

“U 20. vijeku je Nokia proizvodila svakojaku robu, od gume pa sve do elektronskih uređaja” – navode na portalu Poslovnog inkubatora Novi Sad. “Sve to su bili pivoti. Svoj put je odredila tek 1992. godine, kada su lansirali svoj prvi mobilni telefon”.

I poznati Starbucks je postao ono što je danas tek kada se njegov osnivač zaljubio u mali kafe u Rimu i taj model poslovanja preslikao na svoju kompaniju, koja se do tada bavila – prodajom aparata za espresso kafu.

U srpskoj poslovnoj zajednici uveliko je odomaćen i izraz pičovanje. I ne – nije riječ o psovci, već o usmenom predstavljanju poslovne ideje pred investitorima.

Pič (engleski pitch) je prezentacija modela rasta određenog startapa. Postoji predviđena forma kako se to radi.

“Prezentacija za aktere na tržištu je neka vrsta PR-a”,  kaže Gaja Montelatići. “Publika je široka i firma predstavlja šta radi, ko su joj kupci, klijenti, gdje joj je tržište. Predstavlja zapravo koliko se brzo kreće u osvajanju tržišta. Pič obično traje tri ili pet minuta. Obavezno tom prilikom treba da dokažu kapacitet tima koji vodi startap. Druga vrsta piča je pred investitorima. Tada je najvažnije da dokažu da je tržište veoma veliko i da imaju kapacitete da ga brzo osvoje”.

I za kraj – da ne ostanemo dužni odgovor na pitanje šta su jednorozi. Osim mitskih stvorenja, jednorozi danas predstavljaju kompanije čija je tržišna vrijednost najmanje milijardu dolara.

Anđeli

Poslovni ili biznis anđeli nijesu samo investitori. Oni su i mentori. Početnicima u koje ulažu nude savjete, dijele sa njima poslovno iskustvo, ali i kontakte. Zauzvrat postaju suvlasnici, akcionari startapa, a biraju one za koje vjeruju da će imati dugoročan i munjevit rast.

Da li znate da i Crna Gora ima biznis anđele? O tome u posebnoj priči:

Osnovana Crnogorska mreža biznis anđela