Uložio je školarinu u biznis ideju i sada je vlasnik najveće evropske online taksi platforme

Podijeli

Taxify je trenutno vodeća evropska platforma usmjerena na jednostavniji, brži i pouzdaniji urbani prevoz te je jedna od najbrže rastućih platformi za prevoz u Evropi i Africi, s investitorima koji uključuju Daimler, Didi Chuxing, Korelya Capital te suosnivača uspješnog startupa TransferWise, Taaveta Hinrikusa.

Taxify ima više od 15 miliona korisnika u više od 25 zemalja a nedavno je stigao i u susjednu Hrvatsku.

Markus Villig osnivač je i predsjednik Uprave kompanije Taxify. S bratom Martinom, koji je prije radio u Skypeu, napravio je prvu verziju platforme Taxify 2013, kada je imao samo 19 godina. Kao najmlađi predsjednik Uprave tehnološke kompanije uvršten je i na Forbesovu ljestvicu “30 under 30”, koja donosi mlade i uspješne preduzetnike, a ujedno je i najmlađi osnivač kompanije vrijedne više od milijardu dolara u Evropi.

Taxify je nastao u Talinu, u kojem su rođene i druge poznate globalne platforme, poput Skypea i TransferWisea.

Zašto je vaša zemlja postala poznata kao idealno mjesto za razvoj startup firmi?

“Nekoliko je razloga za to. Prije svega, naše su dvije glavne prednosti kvalitetno tehničko obrazovanje i malo lokalno tržište. Malo tržište je prednost jer startupima olakšava odluku da odskoče, a ujedno ih motiviše da od samog početka razmišljaju u međunarodnim okvirima. Takođe, velik uspjeh Skypea, prvog pravog startupa iz Estonije, donio je ogromno iskustvo, ali i potrebni kapital u nacionalni ekosistem startupa. Njegov uspjeh bio je ogroman dobitak i na psihološkom nivou jer je podstakao i inspirisao novu generaciju pteduzetnika koji su shvatili da mogu razvijati proizvode i usluge koji mijenjaju svijet te da to mogu raditi praktički kod kuće, bez preseljenja u London ili San Francisko.

Postoji li pozitivna regulatorna ili edukacijska pozadina koja dodatno podržava razvoj startupa u Estoniji? Koliko je firmi iz estonske startup zajednice steklo status ‘jednoroga’, odnosno došlo do tržišne kapitalizacije od milijardu dolara?

“Estonija je zemlja koja ima generalno visok nivo tehnološkog razvoja, ali i razumijevanja za društvenu važnost tehnologije. To uključuje i vladu. Svi vodeći ljudi iz estonske politike visoko su među svoje prioritete uvrstili tehnološki napredak i uspjeli izgraditi brand e-Estonije, što uvelike olakšava rast našim kompanijama. Jednako tako, provukli smo nekoliko ciljanih zakonodavnih izmjena koje su nam omogućile lakše privlačenje stranih talenata i njihov dolazak na estonsko tržište.

Na primjer, olakšano i pojednostavljeno je dobijanje vize ili boravišne dozvole, a uvedeni su i koncept e-državljanstva te mogućnost korišćenja svih prednosti koje sa sobom nose estonske e-usluge. Vlada ne može pomoći u izgradnji uspješnog startupa. Svojim odlukama ili nečinjenjem ona može spriječiti uspjeh nekog od njih. Estonija je kao država učinila puno toga kako bi uklonila prepreke koje stoje na putu potencijalno uspješnim startupima, što se pokazalo veona korisnim.

Cijeli intervju pročitajte na portalu Novac.hr