Najplaćeniji direktor Apple-a napušta kompaniju

Podijeli

Appleova direktorica maloprodaje, Angela Ahrendts nakon pet godina u aprilu napušta kompaniju.

Ahrendts je u tehnološki gigant došla iz modne kuće Burberry gdje je obavljala dužnost izvršne direktorice, te je u to vrijeme bila najplaćenija direktorica u Velikoj Britaniji, piše CNN, prenose agencije.

“Obožavam modu i predivno je kada radite u industriji koju volite i o njoj znate sve. No, Appleov poziv nijesam mogla odbiti, ipak je to najveća kompanija na svijetu. Posljednjih pet godina bile su mi najizazovnije i najispunjenije godine u mojoj karijeri”, poručila je tada Ahrendts.

Inače, 2014. godine kada je Angela Ahrendts došla u Apple, bila je jedina žena na direktorskoj poziciji. U isto to vrijeme pojavile su se i glasine kako je ona buduća nasljednica generalnog direktora Tima Kuka.

Ona je ujedno bila i najplaćenija direktorica u kompaniji što je vidljivo i prema posljednjem finansijskom izvještaju objavljenom 8. januara ove godine.

Prema tim podacima, isplaćeno joj je ukupno 26,5 miliona dolara za prošlu godinu, dok je Kuk za isti taj period dobio svega 15,7 miliona dolara, piše CNBC.

Njenu poziciju u proširenom izdanju preuzeće Deirdre O’Brien, bivša potpredsjednica odjeljenja ljudskih potencijala koja je u kompaniji već skoro tri decenije. O’Brienina nova uloga obuhvataće maloprodaju i upravljanje ljudskim resursima.