Njemačka upozorila Facebook: Prestanite da skupljate podatke o ljudima

Podijeli

Njemački antimonopolski regulator Bundeskartelamt, naredio je Facebooku da prestane da skuplja podatke o ljudima ili će im drastično ograničiti pristup podacima.

Nakon opsežne trogodišnje istrage, u kojoj su istražitelji, između ostalog, obavili mnogo razgovora i sa zaposlenima na Facebook, Bundeskartelamt je izdao saopštenje za javnost u kojem su naveli da su toj društvenoj mreži postavili velika ograničenja prilikom obrade korisničkih podataka, prenose agencije.

Oni zahtijevaju da Facebook, koji u Njemačkoj ima 32 miliona korisnika mjesečno, promijeni svoje uslove i odredbe, tako da ga ljudi mogu eksplicitno spriječiti da sakuplja podatke iz različitih izvora, uključujući i aplikacije u njegovom vlasništvu, kao što su WhatsApp i Instagram, kao i web stranice trećih strana sa ugrađenim alatkama, kao što su dugmad “like” ili “share”.

Povezivanja podataka vodi nedostatku kontrole

Regulator kaže da povezivanje podataka korisnika iz različitih izvora bez izričitog pristanka dovodi do nedostatka kontrole. Takođe je rečeno da je stepen do kojeg društvena mreža prikuplja podatke iz drugih zemalja zloupotreba dominantne tržišne pozicije.

“Jedini izbor koji korisnik ima je da prihvati sveobuhvatnu kombinaciju podataka ili da se suzdrži od korišćenja društvene mreže. U tako teškoj situaciji, izbor korisnika se ne može nazvati dobrovoljnim pristankom”, izjavio je predsjednik Bundeskartelamta Andreas Mundt.

Kao što je poznato, Facebook koristi svoje ogromne izvore korisničkih podataka kako bi ciljao oglašavanje sa nemilosrdnom efikasnošću. Oko 99 odsto od ukupnog prihoda od 55,8 milijardi dolara prošle godine prihoda njemu je došlo od oglašavanja na njegovim platformama.

Mundt je rekao novinarima u Bonu da je ta odluka korak u pravcu razbijanja dominantnih tehnoloških kompanija, izvještava Blumberg.

Ako nastave, dobiće ograničenje

U FAK-u o odluci, Bundeskartelamt je rekao da ako Facebook planira da nastavi da kombinuje podatke korisnika iz različitih izvora, vrsta obrade podataka koju može koristiti će biti “znatno ograničena”.

Ako se Bundeskartelamtova presuda pokaže djelotvornom u Njemačkoj, mogla bi privući pažnju drugih regulatora širom svijeta.

Njemačka je, inače, među brojnim zemljama predvodila regulatornu optužbu protiv divova Silicijumske doline.
Prošle godine je uvela novčane kazne do 50 miliona eura za kompanije, uključujući Facebook i Twitter, jer nijesu uklonile govor mržnje.

Facebook najavio žalbu

U blogu objavljenom ubrzo nakon presude, Facebook je izjavio da se ne slaže sa Bundeskartelamtom i da namjerava da se žali na tu odluku. Njihovi advokati će podnijeti formalnu žalbu Višem regionalnom sudu u Duzerdolfu narednog mjeseca.

Ivone Cunan, šef Facebooka za zaštitu podataka u Irskoj, i generalni savetnik, Nikil Šanhbag napisali su blog.

“Bundeskartelamt potcjenjuje žestoku konkurenciju s kojom se suočavamo u Njemačkoj, pogrešno tumači našu usklađenost s GDPR-om i podriva mehanizme koje evropski zakon osigurava za osiguravanje konzistentnih standarda zaštite podataka širom EU”, kazali su.