Pariz od Airbnb-a traži 12,5 miliona eura zbog nelegalnih oglasa

Podijeli

Grad Pariz tuži Airbnb zbog objavljivanja 1.000 nelegalnih oglasa za iznajmljivanje smještaja, što bi američku kompaniju moglo koštati 12,5 miliona eura, izjavila je u nedjelju pariska gradonačelnica Anne Hidalgo.

Prema francuskom zakonu, vlasnici kuća u Parizu mogu iznajmljivati svoje nekretnine na platformama za kratkoročni najam do 120 dana u godini. Oglasi moraju imati registracioni broj kako bi se osiguralo da se nekretnine ne iznajmljuju na period duži od zakonskog maksimuma.

Francuska je u 2018. godini donijela zakon kojim se kompanije poput Airbnb-a kažnjavaju novčanim kaznama u iznosu od 12.500 eura po ilegalnoj objavi, što je nova odredba kojom će se Pariz poslužiti prilikom sudskog postupka protiv Airbnba, izjavila je Hidalgo, prenose agencije.

„Cilj je poslati poruku kako bi se zauvijek završilo s neovlašćenim iznajmljivanjima koja kvare neke pariske četvrti”, rekla je.

Nekoliko gradova širom svijeta izrazilo je zabrinutost da platforme poput Airbnb-a predstavljaju nepoštenu konkurenciju hotelima, te da neke četvrti mogu pretvoriti u sterilne turističke zone.

Portparolka Airbnb-a kazala je kako su primijenili mjere koje bi trebalo da pomognu pariskim korisnicima kako bi njihove internet stranice bile u skladu s evropskim pravilima, no dodala je kako su pravila u Parizu „neefikasna, u nesrazmjeru i u suprotnosti s evropskim pravilima”.

Francuska je drugo najveće tržište Airbnb-a nakon SAD-a. Pariz, jedan od najposjećenijih gradova na svijetu, njegovo je najveće samostalno tržište, s oko 65.000 registrovanih stanova i kuća za najam.

Airbnb, koji je osnovan 2008. godine u San Franciscu, je kompanija koja povezuje ljude koji žele iznajmiti cijeli ili dio svog doma privremenim gostima, jednostavno i brzo preko internet stranice.