Ako imate platu od 500 eura, za sistem zdravstva dajete više od 1.100 eura godišnje

Podijeli

Kvalitet zdravstvene usluge u Crnoj Gori, posebno na primarnom i sekundarnom nivou, nešto je što se stalno problematizuje u javnosti.

Budžet za zdravstvo, dio koji se odnosi na doprinose zaposlenih, u 2018. godini bio je 181 milion eura a Vlada za ovu godinu planira povećanje. Ovaj novac izdvajaju zaposleni od svojih bruto zarada.

Da biste imali predstavu koliko godišnje lično učestvujete u finansiranju zdravstvenog sistema, potrebno je da pogledate formulu za obračun zarada ili da od svog poslodavca (ako već to nemate) zatražite platnu listu prilikom obračuna zarade.

Prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, za zdravstveno osiguranje izdvajate 8,5 odsto bruto zarade a na teret poslodavca ide dodatnih 4,3 odsto. Prevedeno na reprezentativni primjer, ako primate neto platu od 500 eura, za zdravstvo izdvajate skoro 100 eura, što na godišnjem nivou iznosi skoro 1.200 eura.

Kada ste svjesni da lično učestvujete u finansiranju zdravstvenog sistema i imate konkretan podatak koliko vas to košta, sigurno ćete imati i drugačiji odnos prema usluzi koju dobijete kada odete u Dom zdravlja ili bolnicu.

Detaljnije o obračunu plate i šta sve ulazi u nju pogledajte na ovom linku.

Učestvujte i u našoj anketi:

[Total_Soft_Poll id=”3″]