Državni dug SAD-a na novom rekordu

Podijeli

Državni dug Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prešao je novu granicu dostigavši prvi put više od 22 hiljade milijardi dolara.

Dnevni izvještaj Ministarstva finansija, objavljen u utorak, pokazuje da je ukupan javni dug „težak“ 22,01 hiljada milijardi dolara u odnosu na 19,95 hiljada milijardi, koliko je iznosio kada je predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost 20. januara 2017, izvještava agencija AP a prenosi Tanjug.

Iznos duga se povećao otkako je usvojeno Trampovo smanjenje poreza od 1,5 hiljada milijardi dolara u decembru 2017. godine i nakon prošlogodišnje odluke Kongresa o povećanju potrošnje na domaće i vojne programe.

Državni dug je zbir godišnjih budžetskih deficita. Kancelarija Kongresa za kontrolu budžeta (CBO) predviđa da će ovogodišnji deficit biti 897 milijardi dolara, što je povećanje od 15,1 odsto u odnosu na prošlogodišnji manjak od 779 milijardi dolara.

U narednim godinama, CBO predviđa da će deficit nastaviti da raste za maksimalnih 1.000 milijardi dolara godišnje, počev od 2022. godine, i da to povećanje nijednom neće biti ispod tog iznosa do 2029. godine.