Izračunali smo: Pogledajte za koliko će vam od 1. marta porasti mjesečni računi za struju

Podijeli

Nekoliko posljednjih saopštenja Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u vezi cijena struje su zbunila najveći dio građana, koji su nakon šokantnih januarskih računa zabrinuti za potrošnju i troškove kada 1. marta na snagu stupe novi tarifni paketi.

Anketa na portalu Investitor pokazala je da 80 odsto ispitanika nije načisto šta da radi, odnosno, da li da ostane na osnovnom tarifnom modelu ili izabere jedan od ponuđena tri. Njih 10,67 odsto izabraće neki od paketa dok će oko 9 odsto ostati na osnovnom.

Kako bi pomogli čitaocima da razjasne novonastalu situaciju, napravili smo komparativnu analizu postojećih i najavljenih cijena koja nam je pokazala sljedeće:

  1. Cijena kilovat-sata električne energije od 1. marta poskupiće realno 6 odsto;
  2. Ukupan račun za utrošenu energiju će od marta u prosjeku poskupiti za nešto više od 4 odsto. Odstupanje u odnosu na 6 odsto nastupilo je zbog toga što konačan iznos zavisi od drugih stavki koje ostaju uglavnom nepromijenjene.
  3. Ukoliko spadate u domaćinstva koja prosječno troše oko 500 kilovat-sati mjesečno, najbolje je da ostanete na osnovnom tarifnom paketu ili da pređete na plavi, jer su cijene za taj opseg potrošnje približne u oba paketa.

REPREZENTATIVNI PRIMJER: Ako ste u januaru potrošili struje u iznosu 34 eura i ostanete li na osnovnom paketu, u aprilu ćete za istu količinu struje platiti 36,07 eura. Ako pređete na plavi paket, ista potrošnja će vas koštati 36,5 eura a na zeleni 37,92. Nikako vam ne odgovara crveni tarifni paket, gdje će vam ta stavka na računu iznositi 41,7 eura. Razlike u procentima pogledajte u tabeli ispod:

EPCG je prošle sedmice objavila da počinje uvođenje tarifnih paketa, čime će potrošači po prvi put moći da izaberu način obračuna koji im najviše odgovara. Tarifni paketi se mogu mijenjati jednom godišnje.

Ukoliko ne izaberu nijedan od ponuđena tri paketa, potrošači će ostati na postojećem, Osnovnom tarifnom modelu ali će im cijena kilovata od 1. marta biti uvećana za 6 odsto.

Prema pregledu tri tarifna paketa, za najveći broj domaćinstava najprihvatljiviji bi bio plavi paket, a u EPCG tvrde da će kupcu koji odabere plavi model snabdijevanja, prvih 150kWh u višoj i 150kWh u nižoj tarifi, cijena biti niža 2 odsto nego do sada. Po evidenciji EPCG trenutno više od 60 odsto mjernih mjesta ima potrošnju manju od 300kWh mjesečno. Ukoliko je potrošnja veća od predviđenih ograničenja svaki dodatni kWh plaća se po uvećanoj cijeni, navode iz EPCG.

Crveni paket podrazumijeva istu tarifu svakog dana u sedmici bez obzira na visinu potrošnje električne energije. Tarifa ovog modela je niža u odnosu na Osnovni model ukoliko se radi o dominantnoj potrošnji više tarife električne energije u toku dana (07-23h) tj. ukoliko kupac minimalno koristi nižu tarifu.

Za potrošače koji su ekološki osviješteni i žele da koriste struju isključivo iz obnovljivih izvora, EPCG je pripremio zeleni paket. Paket podrazumijeva cijenu električne energije skuplju za 20 centi po kilovatu u odnosu na onu iz Osnovnog modela. EPCG će potrošačima koji izaberu ovaj paket garantovati isporuke cjelokupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora tzv. zelene energije. Iskustva iz EU i regiona govore da se za ovaj paket najčešće opredjeljuju društveno odgovorni pojedinci i privredni subjekti, precizirali su iz EPCG.

Cijene kilovata po paketima pogledajte u tabeli ispod:

Račune je opteretila i nova naknada za podsticanje za obnovljive izvore energije 2. Nova stavka je gotovo duplo veća od postojeće i nju plaćaju svi potrošači koji potroše više od 300 kilovat-sati, odnosno čiji mjesečni račun iznosi 30 eura i više.

Nadamo se da smo uspjeli da vam, makar donekle, približimo suštinu novih tarifnih modela i cijena a na vama je da, analizirajući vlastitu potrošnju, donesete krajnju odluku.