Osim petlje, zaboravljena i struja za autoput: Slijedi zaduženje od 32 miliona eura

Podijeli

Vlada je, očigledno, prilikom planiranja projekta autoputa Smokovac-Mateševo zaboravila da isplanira, ne samo petlju Smokovac, već i – električnu infrastrukturu, neophodnu za funkcionisanje autoputa.

Zbog toga je tek nedavno, svega par mjeseci prije ugovorenog roka za izgradnju (maj 2019.), odlučeno da posao elektrifikacije obavi državna firma Monteput, za šta će morati da se zaduži za više od 30 miliona eura.

Tako je kineski CRBC, glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, ostao bez ovoga posla.

Izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević kazao je da su u toku pregovori sa potencijalnim kreditorima o uslovima kreditiranja.

“Napajanje auto-puta električnom energijom spada u naknadne radove i oni nijesu ugovoreni sa kineskom kompanijom CRBC. Vođeni su pregovori da i ove radove izvodi CRBC kao naknadne, međutim zbog racionalizacije izgradnje ovog dijela projekta, Vlada je odlučila da se ova investicija realizuje preko Monteputa, imajući u vidu prije svega odredbe Zakona o energetici”, kazao je Mujević Pobjedi.

Objasnio je da su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) u obavezi da u skladu sa Zakonom o energetici, a imajući u vidu da je infrastruktura od značaja za razvoj države, izdaju saglasnost i otkupe infrastrukturu nakon izgradnje, a u skladu sa ugovorenim uslovima otkupa. On je dodao da je priprema ugovora u toku.

Mujević je naveo da je finansijskim planom Monteputa, na koji je prošle sedmice Vlada dala saglasnost, planirano kreditno zaduženje od 31,6 miliona eura. Ta sredstva će biti upotrijebljena za napajanje auto-puta električnom energijom.

“Nije planirano zaduženje u većem iznosu od 31,6 miliona eura. U toku su pregovori sa potencijalnim kreditorima o uslovima kreditiranja. U ovom momentu nemamo ugovoren kreditni aranžman. Kreditor će biti izabran nakon definisanja uslova kreditiranja, pri čemu se vodi računa o izboru najpovoljnijeg kreditora, u smislu pojeftinjenja konačne investicije”, rekao je Mujević.

Ministarstvo saobraćaja uputilo je krajem prošle godine zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju priključnih dalekovoda i trafostanica za prioritetnu dionicu auto-puta.

Ove godine i projekat brze saobraćajnice uz primorje

Prema riječima Mujevića, u ovoj godini se očekuje i završetak projekta geotehničkog istraživanja i idejni projekat dionice auto-puta Andirijevica-Berane-Boljare.

On je saopštio i da je u toku izrada idejnog projekta trase brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja, u sklopu kojeg se razmatra i pitanje saobraćajnog prelaza preko Bokokotorskog zaliva. Prema njegovim riječima, postoje tri varijantna rješenja.

“Jedno od rješenja je tunelsko, a dva su rješenja data sa mostovskim prelazima, za sva ta rješenja će biti urađena i troškovna analiza”, izjavio je Mujević.

On je dodao da će se nakon usvajanja ovog projekta pristupiti izradi saobraćajnih rješenja preko Bokokotorskog zaliva, koje podrazumijevaju izradu studije uticaja na životnu sredinu za izgradnju tog prelaza.