INA povećala prihode: Širenje u Crnoj Gori odraz fokusa na regionalno tržište

Podijeli

Neto dobit hrvatske naftne kompanije INA u 2018. godini iznosila je 1,18 milijardi kuna što je 3,7 odsto manje nego 2017, pokazuju podaci iz konsolidovanog finansijskog izvještaja objavljenog u četvrtak.

Ukupni prihodi od prodaje u 2018. su iznosili 22.349 miliona kuna i bili su 20 odsto iznad nivoa 2017, prvenstveno zbog viših količina sirove nafte i cijena proizvoda te povećanja ukupne prodaje na domaćem i tržištu Bosne i Hercegovine.

Troškovi sirovina, materijala i energije su viši za 33% u odnosu na 2017. i iznosili su 12.033 miliona kuna, što je proizašlo iz viših cijena nafte i višeg nivoa prerade.

Maloprodaja ostaje usmjerena na širenje portfelja roba i usluga koje se nude kupcima, zajedno s regionalnom ekspanzijom.

“Povećanje mreže u Crnoj Gori u 2018. godini dokaz je budućeg fokusa Ine na regionalna tržišta, dok konstantan rast marže negoriva pokazuje održivost ulaganja u navedeni segment.”

U 2019. godini očekuju se dalje investicije zajedno sa sveobuhvatnim sprovođenjem programa INA R&M Novi smjer 2023, čiji je cilj osiguranje dugoročne budućnosti održivog i profitabilnog poslovanja.

Ukupne maloprodajne količine u iznosu od 1.082 kt su blago porasle (2%), uz značajan doprinos mreže u Bosni i Hercegovini (7 kt) te širenja mreže u Crnoj Gori s jedne na pet maloprodajnih mjesta (4 kt).

Povećanje marže negoriva za 11% što je ujedno pridonijelo porastu ukupne marže od 55%-om u poređenju s prošlogodišnjim razdobljem kao rezultat kontinuiranog širenja u tom sektoru i razvoja novih usluga.

INA preuzela Pavgord pumpe za 10 miliona eura