Facebook u padu: Meta prijavila manje prihode i profit

Podijeli

Facebook je u padu.

Meta, Facebookova matična kompanija, prijavila je prihod od 28,8 milijardi dolara za tri mjeseca zaključno s junom, što je pad od 1% u odnosu na kvartal prethodne godine. U pitanju je prvi pad prihoda na godišnjem nivou još od izlaska na berzu 2012. godine.

Dobit kompanije znatno je pala. Neto profit tokom tromjesečja slabiji je 36% u odnosu na isti period prethodne godine na gotovo 6,7 milijardi dolara, što je veliki preokret u odnosu na prethodnu godinu kada se dobit udvostručila.

Meta je objavila podatke o padu prosječne cijene po oglasu od 14% u odnosu na prethodnu godinu, što je zabrinjavajući znak jer potražnja za online oglasima slabi zbog nedavne ekonomske krize.

Broj mjesečno aktivnih korisnika na Facebook aplikaciji takođe se blago smanjio u odnosu na prvi kvartal 2022, s 2,936 milijardi na 2,934 milijarde.

Na konferencijskom pozivu s analitičarima u srijedu, izvršni direktor Mete Mark Zakerberg rekao je da je pad očekivan i pripisao ga “blokovima interneta povezanim s ratom u Ukrajini”.

“Broj ljudi koji svakodnevno koriste Facebook ipak nastavlja rasti”, rekao je.

Rezultati Mete slijede nakon loših izvještaja da će se kompanija vratiti strožim pravilima i nastojati da poveća produktivnost radnika u pokušaju da prebrodi period usporavanja rasta i oštre konkurencije novijih rivala kao što je TikTok. Ti se izazovi podudaraju s većim makroekonomskim pritiscima, uključujući rastuću inflaciju i strahove od recesije.

Zakerberg je ranije ovog mjeseca rekao da će kompanija ove godine smanjiti planove za zapošljavanje inženjera za najmanje 30%, rekavši zaposlenicima da bi “ovo mogao biti jedan od najgorih padova koje smo vidjeli u novijoj istoriji”, prema izvještaju Reutersa.

U svom izvještaju o zaradi od srijede, kompanija je saopštila da je “smanjila planove za zapošljavanje i ukupni rast troškova ove godine kako bi uzela u obzir izazovnije operativno okruženje, dok je nastavila usmjeravati resurse prema prioritetima.”

CNN/Investitor