Seshadri novi šef Misije MMF-a za Crnu Goru: Slijedi procjena kvaliteta aktive svih banaka

Podijeli

Guverner Centralne banke (CBCG) dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru. Posjeta MMF-a upriličena je povodom primopredaje dužnosti šefa Misije MMF-aza Crnu Goru sa Martina Petrija na Srikanta Seshadrija, saopšteno je iz CBCG.

Guverner Žugić zahvalio se g. Petriju na dosadašnjoj saradnji i istovremeno uputio čestitke g. Seshadriju na imenovanju, izrazivši očekivanje da će Centralna banka Crne Gore i MMF nastaviti sa uspješnom i plodonosnom saradnjom.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj makroekonomskoj situaciji, kao i o stanju u bankarskom sektoru.

Guverner je informisao predstavnike MMF-a da banke u Crnoj Gori posluju stabilno i da ih karakteriše visoka likvidnost i adekvatna kapitalizovanost, te da su pozitivni trendovi svih ključnih bilansnih pozicija, na nivou sistema, nastavljeni i u 2019. godini. Tako je, na kraju januara 2019. godine, u odnosu na uporedni period prošle godine, zabilježen rast aktive banaka za 6,4%, kreditne aktivnosti za 10,2%, depozita za 5,6%, kapitala 7,1% i profita za 5,4%.

Guverner je najavio da će Centralna banka, u skladu sa preporukama MMF-a, uskoro započeti proces procjene kvaliteta aktive svih banaka od strane nezavisnih revizorskih institucija.