CBCG upozorava: Izmjenama zakona o Centralnoj banci može biti ugroženo dalje korišćenje eura u Crnoj Gori

Podijeli

Skraćivanjem mandata Savjeta Centralne banke (CBCG) ugrožava se zatvaranje poglavlja 17, a čak se može dovesti u pitanje i dalje korišćenje eura u Crnoj Gori. U dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom, Crnoj Gori je ostavljena mogućnost da, uprkos unilateralnoj eurizaciji, nastavi da koristi euro kao valutu, a prvi preduslov za to je puna nezavisnost Centralne banke.

To se navodi u dopisu CBCG predsjednici Skupštine Danijeli Đurović i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, povodom 55. sjednice Odbora, na kojoj je prva tačka dnevnog reda bio Predlog zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci. Dokument je, kako se navodi, dostavljen i na ključne međunarodne adrese involvirane u proces usklađivanja ovog zakona sa regulativom Evropske Unije i najboljom međunarodnom praksom.

“Dopisom je ukazano na politizaciju i ignorisanje zvaničnih ocjena Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda u vezi Predloga zakona koji direktno potkopava nezavisnost Centralne banke Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Skraćivanje mandata Savjeta Centralne banke, kako upozoravaju, direktno utiče i na, Ustavom Crne Gore, garantovanu nezavisnost CBCG, čime se dodatno ugrožava i proces pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji.

“Naime, jedan od najvažnijih principa pregovaračkog poglavlja 17 je puna nezavisnost Centralne banke, koja se, pored ostalog, obezbjeđuje i mandatom Savjeta CBCG dužim od mandata Skupštine, odnosno dužinom mandata Savjeta Centralne banke koji ne zavisi od izbornih ciklusa”, dodaje se u saopštenju.

Ukoliko bi Skupština Crne Gore podržala Predlog zakona koji je danas usvojen na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, Crna Gora bi, prema stavu CBCG, prekršila svoju obavezu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim je propisano da svi zakoni koji se odnose na zajedničke tekovine Evropske unije, prije usvajanja moraju biti poslati Evropskoj komisiji na mišljenje i saglasnost.

Napominjemo i da je u pratećem materijalu koji je uz Predlog zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci dostavljen skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, navedeno da Predlog ne tretira relevatne direktive Evropske Unije, čime su obmanuti i poslanici i javnost.

Integralni dokument pogledajte ovdje (PDF).