Vjetroelektrana Krnovo, vjetropark, vjetrenjače, vjetrogeneratori, Rajko Milić

Skuplje plaćamo struju s Krnova nego uvoznu

Podijeli

Cijene struje u fokusu su crnogorske javnosti prethodnih par mjeseci, od uvođenja novog troška za obnovljive izvore energije, do najavljenog poskupljenja kroz tarifne pakete, koji će na snagu stupiti već naredne sedmice – 1. marta.

Najveću korist od vjetrova koji duvaju ovih dana ima povlašćeni proizvođač električne energije iz vjetroelektrana na Krnovu, makar tako tvrde u podgoričkoj konsultantskoj agenciji Fidelity.

Vlasnici kompanije koja upravlja vjetroelektranom na Krnovu su francuski Akuo Energy i Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Ovom proizvođaču, koji je nekoliko puta mijenjao vlasničku strukturu, električnu energiju plaćamo skoro 96 eura po megavat satu i to će trajati narednih 20-tak godina, shodno ugovoru koji je država potpisala. Istovremeno, struju iz uvoza plaćamo 65 eura po megavat satu, što je 30% jeftinije od energije sa Krnova. Zanimljivo je da je glavni uzrok poskupljenja cijena struje od 6% upravo porast cijene struje iz uvoza koja je, ponovimo, jeftinija 30% od struje sa Krnova”, navodi Fidelity u svojoj novoj objavi na društvenim mrežama.

Francuzi i Arapi za Krnovo dobili 4,4 miliona eura od početka godine

Izračunali smo: Pogledajte za koliko će vam od 1. marta porasti mjesečni računi za struju