Nema liste odobrenih kredita, IRF: “Gube nam se određeni fajlovi”

Podijeli

Predstavnici Investiciono-razvojnog fonda (IRF), na čijem je čelu direktor Zoran Vukčević, mjesecima na svom sajtu nijesu objavljivali važne podatke o odobrenim kreditima privrednim društvima u Crnoj Gori.

Na zvaničnom sajtu te institucije objavljena je lista odobrenih kredita za januar 2018. godine od 9,1 milion eura. Međutim, nema nijednog podatka kojim privrednim društvima su odobreni krediti u periodu od 1. februara do 31. decembra prošle godine. „Dan” je prije 19. februara kontaktirao IRF sa pitanjem zašto lista nije objavljena, kao što je to uredno rađeno prethodnih godina.

“Investiciono-razvojni fond redovno objavljuje odobrene kredite, međutim, već duže vrijeme imamo sistemskih problema sa web stranicom, koji prouzrokuju i gubljenje određenih fajlova. U narednih par dana, sistem će se stabilizovati i biće svi podaci na web stranici”. saopštila je Vesna Kraljević, savjetnica za marketing IRF-a. Podatak o odobrenim kreditima u prošloj godini još nije objavljen.

Investiciono-razvojni fond osnovan je usvajanjem zakona 31. decembra 2009. godine.

“Cilj osnivanja institucije je podsticanje i ubrzavanje privrednog razvoja Crne Gore. Osnivanjem Investiciono-razvojnog fonda, Vlada Crne Gore je obezbijedila efikasan mehanizam za podršku privrednom razvoju, posebno imajući u vidu aktuelnu ekonomsko-finansijsku krizu. Djelatnost Fonda definisana je kroz odobravanje kredita i izdavanje garancija, obavljanje poslova vezanih za prodaju kapitala u portfelju Fonda, kao i vršenje ostalih poslova kojima se obezbjeđuje podrška privrednom razvoju”, piše na sajtu IRF-a.

Prema istim podacima, vladin fond po izuzetno povoljnim uslovima kreditira preduzetničke radnje i preduzeća koja se bave poljoprivredom, turizmom, proizvodnjom, uslugama… Crnogorske kompanije mogu uzeti kredit kod IRF-a i za potrebe refinansiranja tekućih obaveza, kod poslovnih banaka. Ta kreditna institucija omogućava i kredite za infrastrukturne projekte u oblasti vodosnabdijevanja, ali i projekte zaštitne životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Upravo javnost godinama negoduje zbog toga što građani moraju da plaćaju podsticaj za energetske kompanije koje proizvode i prodaju struju iz obnovljivih izvora energije. Taj biznis je dostupan samo za biznismenima bliskim vrhu vlasti i vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Osim podsticajnih cijena, Vlada preko svog Investiciono- razvojnog fonda energetskim kompanijama omogućava i kreditno finansiranje po izuzetno povoljnim uslovima.