Potvrđeno: CKB kupila Societe Generale banku Montenegro za 40,4 miliona eura

Podijeli

OTP Bank Plc. objavljuje da je Crnogorska komercijalna banka, crnogorska podružnica OTP banke potpisala Ugovor o kupovini 90,56% akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro („SGM”), crnogorske podružnice Societe Generale Group.

“Dogovorena cijena za kupovinu 90,56% akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro iznosi 40.455.538 eura. Kupovna cijena po akciji iznosi 461,81 eura”, navodi se u saopštenju CKB-a dostavljenom portalu Investitor.

Sa tržišnim učešćem od 11,5%, SGM je četvrta banka po veličini na crnogorskom bankarskom tržištu i kao univerzalna banka je podjednako aktivna u segmentu fizičkih i pravnih lica.

Realizacija finansijske transakcije se očekuje u narednim mjesecima, u zavisnosti od dobijanja potrebnih regulatornih odobrenja.

Potvrda i iz Societe Generale banke

Societe Generale Grupa potpisala je ugovor o kupoprodaji akcija Societe Generale banke Montenegro Crnogorskoj komercijalnoj banci / OTP Grupi, uslovljen odobrenjem nadležnih bankarskih, antimonopolskih i tržišnih regulatora. Zatvaranje transakcije bi trebalo da se desi u narednim mjesecima, precizirali su iz Societe Generale banke Montenegro.

“U narednim mjesecima, Societe Generale Grupa i OTP Grupa će zajedno raditi na obezbjeđivanju potrebnih odobrenja. Societe Generale Montenegro će nastaviti servisiranje stanovništva i korporativnih klijenata sa visokim nivoom kvaliteta i posvećenosti dok se bude pripremala neometana tranzicija za klijente, osiguravajući pri tome stabilnost njihovog odnosa sa bankom”, navodi se u saopštenju.

Societe Generale banka Montenegro će, kako se dodaje, biti dio sporazuma o saradnji potpisanog između Societe Generale i OTP banke koji obuhvata pružanje međusobnih usluga u različitim područjima (uključujući, ali ne ograničavajući se na investiciono bankarstvo, tržišta kapitala, finansiranje upravljanja gotovinom i likvidnošću).

Albanija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija i Srbija uskoro su ili će se ubrzo pridružiti sporazumu o tim uslugama, zaključuje SGM.

Nakon ovih informacija oglasila se i Centralna banka Crne Gore, o čemu možete čitati u posebnoj vijesti:

CBCG će odlučiti o spajanju CKB i Societe Generale banke

Comments are closed.