Societe Generale banka prodata i u Sjevernoj Makedoniji

Podijeli

Francuska bankarska grupa Societe Generale saopštila je danas da prodaje svoje banke u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Filijala u Crnoj Gori, Societe Generale Banka Montenegro, biće prodata mađarskoj OTP Banci, vlasniku najveće banke u Crnoj Gori, CKB, a Ohridska banka Societe Generale austrijskoj Štajerskoj štedionici (Steiermerkische Spaarkasse), saopštila je Societe Generale grupa.

Dodaje se da će Societe Generale Montenegro biti dio ugovora sa OTP Bankom o saradnji, koji predviđa podršku međunarodnim kompanijama u ključnim oblastima kao što su upravljanje međunarodnim novčanim poslovanjem i usluge na tržištu kapitala, strukturno finansiranje i usluge investicionog bankarstva.

Ugovor o saradnji Societe Generale i OTP Banke se odnosi na Mađarsku, uskoro će biti proširen na Hrvatsku i Bugarsku, a po završetku transakcije će biti uključene i Albanija, Moldavija i Srbija, piše u saopštenju.

Očekuje se da će preuzimanje filijala u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji biti okončano u narednim mjesecima, pošto ga odobre nadležna bankarska, antimonopolska i tržišna tijela.

Societe Generale grupa je krajem 2017. godine najavila izlazak iz poslovanja u zemljama u kojima nema kritično tržišno učešće. Od tada je prodala svoje jedinice u Srbiji, Bugarskoj, Albaniji, Moldaviji, ali i u Belgiji i Južnoafričkoj Republici.

OTP je početkom godine zaokružila kupovinu filijale Societe Generale u Bugarskoj, a krajem prošle godine je potpisala i ugovore o kupovini filijala te francuske bankarske grupacije u Srbiji i Albaniji.

Societe Generale grupa je 7. februara objavila rezultate poslovanja u 2018. godini koji su sa profitom od ukupno 3,86 milijardi evra nadmašili prognozu stručnjaka od 3,85 milijardi.

Bankarska grupa je, ipak, smanjila prognozu za 2019. godinu i očekuje povraćaj na kapital (ROTE) od 9 do 10 odsto, umjesto ranije prognoziranih 11,5 odsto.

Potvrđeno: CKB kupila Societe Generale banku Montenegro za 40,4 miliona eura