CRBC: Autoput Smokovac-Mateševo imaće prirodne prelaze za životinje

Podijeli

Na trasi autoputa Smokovac – Mateševo postoji veliki broj objekata (propusta, mostova, tunela, vijadukta) koji uz svoju osnovnu funkciju mogu biti i u funkciji prolaza ili prelaza za životinje. Zbog toga, kako su saopštili iz kompanije CRBC koja gradi autoput, nije potrebno projektovati posebne konstrukcije za prolaz i prelaz životinja.

“Na dionici postoje takozvani prirodni prelazi s obzirom da je oko 60 odsto ukupne trase su upravo objekti, koji mogu tome da služe”, naveli su iz CRBC-a za portal Investitor.

To znači da će od oko 41 ukupnog kilometra autoputa, svega oko 17 kilimetara biti otvorene trase, i to ukupno.

Iz CRBC-a su kazali da rade i na tome da pejzažno uređenje oko mostova i tunela stvara privid prirodnog staništa i predstavlja mogućnost skloništa, a smanjuje se uticaj buke, osvjetljenja i narušavanje prirodne
slike pejzaža.

“Potreba za gradnjom posebnih prelaza za životinje je evidentnija na autoputevima koji imaju veliki procenat otvorene trase, koja samim tim drastičnije fragmentiše njihova prirodna staništa”, precizirali su iz CRBC-a.

Podsjećaju da je pitanje uticaja objekata na životnu sredinu regulisano Zakonom o zaštiti prirode, kojim je predviđeno da javni putevi, druge saobraćajnice i drugi objekti moraju biti građeni na način da se umanji negativan efekat na puteve migratornih divljih životinja i omogući sigurno prelaženje divljih životinja na odgovarajućim prostornim razmacima.

“Zakonskim rješenjem precizirano je da se ove mjere obezbjeđuju primjenom posebnih konstrukcijskih i tehničko- tehnoloških rješenja, kao što su: ekološki mostovi, izgrađeni prolazi i prelazi, tuneli, propusne cijevi, kanali, sigurnosni i usmjeravajući objekti, i drugi. Ovo pitanje tretirano je i kroz Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za objekat izgradnje autoputa”, naveli su iz CRBC-a.

Prelazi za životinje česti su, recimo, na autoputu kroz Dalmaciju u Hrvatskoj, jer je u pitanju trasa duga više desetina kilometara, zbog čega su morali da grade ovakve objekte, tzv. natputnjake.