Forbesova lista najbogatijih: Bezos i dalje na vrhu

Podijeli

Nema promjena na popisu najbogatijih osoba na svijetu: osnivač Amazona Džef Bezos ostaje najbogatiji čovjek na svijetu ispred Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, a Mark Zakerberg je pao za tri mjesta, dok se Majkl Blumberg popeo za dva mjesta.

Prema godišnjem popisu Forbesa objavljenom u utorak, bogatstvo Bezosa (55), koji je nedavno najavio da se razvodi i time raspisao medije, povećalo se još za 19 milijardi dolara u godinu dana i sada ih posjeduje 131.

Bezos, koji posjeduje oko 16 odsto kompanije, produbio je jaz s drugoplasiranim Bilom Gejtsom, suosnivačem Microsofta koji je postao filantrop.

Gejtsovo bogatstvo se umjereno povećava i iznosi 96,5 milijarda dolara, prema 90 milijarda prošle godine.

Treći je ulagač Voren Bafet (88), najstariji na popisu i njegovo bogatstvo je siromašnije za 1,5 milijarde (82,5 milijardi).

Predsjednik francuske tvrtke LVMH Bernar Arno ostaje na 4. mjestu, vlasnik Facebooka Mark Zakerberg je izgubio blizu 9 milijardi dolara i s 5. pao na 8. mjesto popisa.

On ostaje najmlađi među 10 prvih, iza meksičkog magnata telekomunikacija Karlosa Slima, Španca Amansija Ortege, osnivača Inditexa i Zare i američkog suosnivača Oraclea Lerija Elisona.

Amerikanci i dalje dominiraju tim popisom, s 14 milijardera među 20 prvih.

Francuska ima dvoje predstavnika, Bernara Arnoa i Fransoa Betenko-Mejers, nasljednicu L’Oreala na 15. mjestu i jedina je žena među prvih 20.

Među neamerikancima u prvih 20 su Indijac Mukeš Ambani, predsjednik Reliance Industries na 13. mjestu i Kinez Ma Huateng, predsjednik kineskog interenta Tencent na 20. mjestu.

Comments are closed.