U 20 gradova živi više milijardera nego u ostatku svijeta

Podijeli

Broj svjetskih milijardera dostigao je novi rekord, dok se u rastućim ekonomijama povećao se broj superbogatih. Međutim, postavlja se pitanje kako to utiče na ostale građane.

Stanovnici Hong Konga vjerovatno su čuli za Li Ka-šinga i vjerovatno mu daju novac. Ovaj 90-godišnji biznismen je 23. najbogatija osoba na svijetu, sa procijenjenim neto bogatstvom od 37,7 milijardi dolara.

Bavi se nizom poslova, među kojima su transport, finansijski servisi i energetske kompanije.

Međutim, milijarder je samo vrh ledenog brijega bogatstva na teritoriji Kine – prema Svjetskom izvještaju o superbogatima, godišnjem popisu koji objavljuje multinacionalna finansijska konsultantska firme Velt Iks, Hong Kong sada ima više milijardera od bilo kog grada na svijetu izuzev Njujorka, javlja BBC News na srpskom.

Hong Kong je sada dom za 93 milijardera, što je za 21 osobu više nego 2016.

Prema ovom popisu, polovina od deset gradova sa najviše milijardera na svijetu nalazi u zemljama u razvoju, a to su i mjesta sa najvećim socijalnim nejednakostima.

Uspon „novopečenih milijardera” je značajno doprinio porastu super-sreće na planeti – popis je zabilježio rekord od 2.754 individualaca sa bogadstvom od milijardu dolara i više u 2017.

Njihovo ukupno bogatstvo iznosilo je oko 9,2 biliona dolara – što je više od BDP-a Njemačke i Japana zajedno.