Dvije banke protiv prenosa Mercatora na novu kompaniju

Podijeli

Dvije državne slovenačke banke – SID banka i Abanka – protive se prenosu imovine Mercatora na Fortenovu grupu.

S prenosom Mercatora na Fortenovu mora se saglasiti svih 55 banaka povjerilaca slovenačkog trgovca.

“Ako prenos ipak uspije, banke će imati potraživanja prema društvu koje će biti u vlasništvu zdravog preduzeća. Dakle, prema Mercatoru unutar grupe Fortenova, piše Siol.net, prenosi SEEbiz.

Sljedeći koraci za prenos dionica Mercatora su odobrenje Slovenačke agencije za zaštitu konkurencije i rješavanje pitanja manjinskih interesa koje je Peruško ocijenio formalnostima koje zahtijevaju vrijeme.

Smatra da bi proces prenosa Mercatora mogao biti završen do kraja godine, iako je vremenski raspored sva tri koraka prošao “već juče”.

Paralelno s prenosom Mercatora na grupu Forten, moraće se pratiti i kretanja vlasništva u “novom Agrokoru”.

Od 1. aprila vlasnici Fortenove takođe će moći formalno početi prodavati svoje dionice, iako su neki zajmodavci to već učinili jedni drugima.

Od najvećeg vlasnika, ruske Sberbanke, već su najavili da će svoje dionice prodati do sredine ove godine, dok Peruško vjeruje da na takve odluke utiču mnogi faktori.

Od finansijskih institucija očekuje da s vremenom prodaju svoje dionice novoj grupi, što će, između ostalog, zavisiti od vrijednosti dionica u određenom vlasništvu io internim procesima u pojedinim bankama.

U međuvremenu, slovenački mediji spekulišu kako bi Mercator beć i prije prenosa na novu grupu, mogao dobiti novo vođstvo.

Trenutni predsjednik Uprave Tomislav Čizmić nije u sjajnim odnosima s Fabrisom Peruškom. Prvi nadzornik Mercatora Matej Lahovnik u decembru je na sjednici Nadzornog odbora ponovno postavio pitanje o poslovima između kompanija iz sastava Agrokora te preduzeća u vlasništvu Čizmićeve porodice.