7 koraka do lakše pozajmice

Podijeli

Iako se ponuda finansijskih rješenja postupno poboljšala u posljednjim godinama, institucije su mnogo konzervativnije nego što su bile prije posljednje finansijske krize.

Iz tog razloga, mnogi pojedinci i porodice još imaju problema s dobijanjem kredita.

Evo koje savjete nude u Matchbanker.hr-u, o tome kako dobiti povjerioce kredita da prihvate zahtjev za kredit.

1. Vratite svoje postojeće dugove

Ako ste zainteresovani za dodatne opcije pozajmljivanja novca, vjerovatno vam nije u interesu da otkažete postojeće pozajmice. No, stvar je u tome da biste time uveliko povećali šanse za dobijanje novog zajma. Jedna od stvari na koju većina davalaca kredita obraća pažnju jeste iznos redovnih mjesečnih primanja kojima biste vraćali zajmove. Stoga je moguće vratiti postojeće zajmove i poslije zatražiti veći kredit.

2. Povećajte rok otplate

Povećanjem roka otplate će vam trebati manje izdvajanja za otplatu svakog mjeseca. Kako je vaš neopterećeni dio prihoda bitan faktor prilikom odobravanja vašeg zahtjeva, vaše šanse se ovime automatski povećavaju. Naravno, s dužim rokom otplate ćete morati duže plaćati kamate – što znači da ćete u konačnom vratiti veći iznos nego s kraćim rokom otplate. Nezavisno od toga, ovo je jedna od korisnih mogućnosti koju možete razmotriti.

3. Nabavite dokaz o prihodima

Naravno, svakome je glavni prihod njegova plata, ali moguće je da postoje i drugi prihodi kao na primjer prihodi od najma ili dodatnog posla. Iako ti prihodi nijesu sigurni kao plata, još se mogu uzeti u obzir kada davalac kredita gleda vaša mjesečna primanja. Stoga bi davanje dokaza o tim prihodima moglo biti korisno onima koji se brinu o odobrenju za kredit.

4. Stvorite dobru kreditnu istoriju

Prvi put je uvijek teže dobiti finansijska sredstva na raspolaganje, jer nema zapisa o vama u registrima kredita, vi ste stranac za kojeg je teško procijeniti rizik. Davaoce kredita cijene finansijsko iskustvo. Ukoliko želite dobiti najbolje moguće uslove za kredit, idealno bi bilo da ste u prošlosti već negdje posudili novac i vratili ga.

5. Nabavite jamstvo/garanciju

Svaka vrsta jamstva uvijek će vam znatno povećati vjerovatnoću za ostvarenje zajma. Od sudužnika, mjenica, polica osiguranja, zaloga ili hipoteke, svako jamstvo daju dodatno osiguranje davaocu kredita.

6. Nabavite životno osiguranje

Životno osiguranje je uvijek dobro imati, a u slučaju smrti ono pokriva dugove koje je osoba imala u životu. Zato takvo osiguranje čini povjerioce sklonijim odobrenju kredita, pogotovo kod starijih klijenata.

7. Korišćenje drugih proizvoda

Ukoliko želite pozajmiti novac u banci, oni će uglavnom biti skloniji odobravanju vašeg zahtjeva ukoliko već imate račun u njihovoj banci, ili ako koristite njihove druge proizvode kao što su penzioni plan ili neka vrsta osiguranja. Na kraju dana, u njihovim očima ćete biti bolji klijent i takođe će imati više informacija o vama.

Novac.hr