Huawei podnio tužbu protiv američke vlade

Podijeli

Kineski proizvođač telekomunikacione opreme Huawei Technologies tužio je u četvrtak američku vladu rekavši da je zakon kojim se ograničavaju američki poslovi neustavan.

Huawei je saopštio da je podnio tužbu federalnom sudu u Teksasu osporavajući članak 889. Zakona o nacionalnoj autorizaciji obrane (NDAA), koji je američki predsjednik Donald Tramp potpisao u zakonu u avgustu, piše SEEbiz.

Tužba označava najnoviji sukob između Kine i Sjedinjenih Država, koji je većinu 2018. godine potrošio na uvozne carine na robe vrijedne milijarde dolara. Godina je okončana hapšenjem Huaweijeve glavne finansijske direktorice Meng Vanžu u Kanadi na zahtjev SAD-a, a što je izazvalo pravo zaprepaštenje službene kineske politike.

Huawei je najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme, a u posljednje vrijeme je suočen s propitivanjem zapadnih država zbog povezanosti s kineskom vladom i američkih optužbi da omogućava špijunažu, zbog čega Vašington poziva na bojkot njegove tehnologije.

Evropski čelnici će na samitu ovog mjeseca raspravljati je li ostvariva zabrana Huaweijevih mobilnih mreža nove generacije za koje se sumnja da mogu služiti za špijuniranje.

Uprkos američkim naporima, Njemačka nije spremna da isključi Huawei iz svoje 5G mreže te kako bi mogli izmijeniti zakone kako bi taj proizvođač i dalje mogao isporučivati svoju opremu.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern je takođe izjavila da bi Huawei mogao biti uključen u nacionalnu 5G mrežu u slučaju da može smanjiti zabrinutost vlade za nacionalnu bezbjednost.

U međuvremenu je i britanska obavještajna služba zaključila da može upravljati bezbjednosnom rizicima koje predstavlja korišćenje Huaweijeve 5G opreme.