Ren Zhengfei, Huawei, CEO, direktor

Direktor Huaweija: Bilo bi mi drago da me Bajden pozove

Podijeli

Huaweijev izvršni direktor Ren Zhengfei izjavio je kako bi mu bilo drago da ga nazove novi američki predsjednik Džo Bajden.

Ren se nada mekšem pristupu kineskom telekomunikacijskom divu nakon otprilike dvije godine pritiska Vašingtona, piše SEEbiz-ov Siniša Malus.

Huawei je pod Trumpovom administracijom, koja je preduzela radnje kako bi spriječila pristup kompanije ključnom softveru i komponentama, označen kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti.

Vašington je tvrdio da bi se Huaweijeva mrežna oprema mogla koristiti za špijuniranje Amerikanaca. Huawei je više puta demantovao te tvrdnje.

“Pozdravio bih takve telefonske pozive, a poruka se odnosi na zajednički razvoj i zajednički uspjeh”, rekao je Ren u kineskom komentaru prevedenom od strane službenog tumača tokom brifinga s novinarima. “SAD želi da ima privredni rast, baš kao i Kina”, dodao je.

Šef Huaweija se žalio na ekonomske interese američkih kompanija i rekao da su neke od njih vidjele da na njihovo poslovanje utiče nemogućnost snabdijevanja kineske firme.

“Ako se Huaweijevi proizvodni kapaciteti mogu proširiti, to bi značilo više prilika za snabdijevanje i američkih firmi. Vjerujem da će to biti od obostrane koristi. Vjerujem da će (nova) administracija imati na umu takve poslovne interese jer će oni odlučiti svoju novu politiku ”, rekao je Ren.

“Još se nadamo da možemo kupiti velike dijelove američkih komponenti kao i opremu kako bismo svi mogli imati koristi od kineskog rasta”, dodao je.

Ren je govorio na marginama događaja u kojem je Huawei otvorio novu laboratoriju u sjevernom kineskom gradu Taiyuan fokusiran na dovođenje tehnologije u rudarsku industriju.