3 stvari zbog kojih Volkswagen neće izabrati Crnu Goru za svoju investiciju

Podijeli

Posljednjih dana aktuelna je vijest da njemački automobilski gigant bira između pet zemalja našeg šireg regiona za otvaranje fabrike koja će zaposliti 5.000 ljudi u uložiti oko 1,5 milijardi eura.

Zbog toga i nije za čuđenje da se mnoge zemlje bukvalno otimaju o ovu investiciju, nudeći svaka svoje komparativne predanosti.

A zašto je Crna Gora u startu diskvalifikovana iz ove svojevrsne trke?

Veličina nije problem. Mnoge male zemlje, čak i manje od Crne Gore imaju velike industrijske sisteme.

Donosimo tri ključne stvari koje nedostaju Crnoj Gori za privlačenje ovako velikih investitora i njihovih poslova:

1) Saobraćajna mreža

Ne samo unutrašnja, već i saobraćajna povezanost sa autoputevima okolnih zemalja jedna je od ključnih zahtjeva velikih investitora. Uzalud sve druge prednosti kada ulagač ne može brzo i povoljno plasirati taj proizvod na željena tržišta.

2. Raspoloživost kvalifikovane radne snage

Ako crnogorski hotelijeri i ugostitelji moraju da uvoze radnu snagu iz zemalja regiona jer u Crnoj Gori ne postoji dovoljno radne snage za ta zanimanja, šta tek da očekuje jedan Volkswagen. Problem nedostatka kvalifikovane radne snage imaju i mnogo veće i razvijenije zemlje, tako da ovaj problem za Crnu Goru izgleda praktično nerješiv.

3. Nepredvidiv poreski sistem i vladavina prava

Nijedan ozbiljan investitor neće doći u državu i uložiti milijarde eura ako svakog mjeseca mora strecati da li će Vlada, usljed nedostatka novca, povećati PDV, doprinose ili smisliti neke nove namete za poslodavce. Dok Crna Gora ne izgradi temeljan, stabilan i predvidiv poreski sistem i riješi problem vladavine prava, teško će neka ogromna kompanija, sve i da se ispune prve dvije stavke ovog spiska, odlučiti da posluje u takvom ambijentu.

Investitor.me

Pet zemalja želi Volkswagenovu investiciju